DOSADAŠNJI PREMIJER

Kadrija Hodžić podnio ostavku, pala vlada u Tuzlanskom kantonu

Žarko Vujović, zastupnik SD BiH, ponovo je imenovan za predsjednika Skupštine TK

Kadrija Hodžić: Krenuo za Slađanom Ilić i Vedranom Pavlović. Agencije

E. Ć.

14.2.2022

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić podnio je ostavku. Prethodno su to učinili predsjednik Skupštine kantona Slađan Ilić i njegova zamjenica Vedrana Pavlović, te je na ovaj način došlo do pada vlade.

Sve je počelo prošle sedmice kada je Stranka demokratske akcije (SDA) zajedno sa ostalim koalicionim partnerima podnijela zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, a glavni razlog bila je smjena Vlade TK.

Za sprovođenje ideje u djelo bile su potrebne još minimalno dvije ruke, a one su osigurane od strane Jasmine Lugavić iz PDA, te nezavisnog zastupnika Smaje Mandžića. Njihovo glasanje po tački smjene vlade se moglo naslutiti kada su bili "ZA" prilikom izjašnjavanja o usvajanju dnevnog reda na današnjoj sjednici na kojem se našla i smjena vlade.

SBB-ovi zastupnici Lejla Vuković i Nedžad Hamzić su danas bili suzdržani prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda. Nakon što je dnevni red prihvaćen, za skupštinsku govornicu su izašli Ilić i Pavlović, podnoseći neopozive ostavke na funkcije predsjednika i zamjenice predsjednika Skupštine TK. 

Žarko Vujović, zastupnik SD BiH, ponovo je imenovan za predsjednika Skupštine TK.  Dopredsjedavajuća je ostala Lejla Vuković iz SBB-a BiH. 

Iz reda hrvatskog naroda mjesto dopresjedavajućeg od danas će obavljati Boris Krešić iz Demokratske fronte, dok je iz reda srpskog naroda za predsjednika Skupštine TK izabran Žarko Vujović, zastupnik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine.

Kada je Kadrija Hodžić podnio ostavku, tada je i zvanično pala Vlada TK. On je tu odluku opravdao rekavši da je vlada izgubila političku podršku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.