EKONOMSKI ANALITIČAR

Čavalić: Sumnjam da će zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana imati značajniji negativan utjecaj na ugostitelje

Možda programirati da se donosi u etapama, da to budu manje promjene, kaže on

Čavalić: Lokalne inspekcije. Avaz

Piše: M.Sm.

17.2.2022

Admir Čavalić, ekonomski  analitičar, komentirao je za portal "Avaza" Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji će se danas naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta u kontekstu eventualnih posljedica na ugostiteljstvo.

Razumijevajući da je, kako kaže, riječ o  o činjenici da konzumenti duhana i duhanskih proizvoda teško mijenjaju svoje potrošačke navike, vjerovatno je da neće doći do značajnijih promjena kada govorimo o konzumaciji, ali i generalno padu prometa u ugostiteljstvu, barem ne dugoročno posmatrano.

- Moguće da početkom perioda adaptacije dođe do određenih poremećaja, ali s druge strane bitno je naglasiti da je u manjim sredinama, a svakako u značajnom djelu BiH, uvijek  upitna implementacija određenog zakona.

Vjerovatno će na terenu biti specifična situacija tokom primjene ovoih zakonskih odredbi, možda će se negdje više primijenjivati, negdje manje to će zavistiti od lokalnih inspekcija. Međutim,  sumnjam da će imati značajniji negativan utjecaj na ugostitelje, ali se slažem da ovakve zakone treba pažljivije donositi, možda programirati da se donosi u etapama, da to budu manje promjene, a ne neka tektonska rješenja- ističe Čavalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.