MUP KS

U Kantonu Sarajevo bilježi se trend smanjenja broja krivičinih djela

Tokom proteklog mjeseca registrirano je 314 događaja sa obilježjem krivičnog djela, što je 68 događaja manje ili 17,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine

Smanjen je i broj krivičnih djela u oblasti javnog reda i pravnog prometa. Arhiv

Piše: A. Č.

26.2.2022

Prema Informaciji o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja za januar ove godine, u Kantonu Sarajevo bilježi se trend smanjenja broja krivičinih djela.

U Informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova KS, prezentiranoj na sjednici Vlade KS, istaknuto je da je tokom proteklog mjeseca registrovano 314 događaja sa obilježjem krivičnog djela, što je 68 događaja manje ili 17,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.


Policija na terenu

Ministar Admir Katica istakao je da je smanjenje broja krivičnih dijela najvećim dijelom zabilježeno u oblasti protiv imovine (razbojništva i teške krađe) i to za 40 događaja, te da je u toj oblasti Uprava policije u proteklom periodu poduzela značajne aktivnosti, ali da su one intenzivirane i na drugim poljima.

Smanjen je i broj krivičnih djela u oblasti javnog reda i pravnog prometa (za šest), zdravlja ljudi (za pet), dok je povećanje evidentirano u oblasti protiv života i tijela (za pet događaja), te braka, porodice i mladeži (za jedan događaj više).

- Tokom januara i februara na području našeg kantona izvršena su krivična djela koja su uznemirila građane. Svjesni smo njihove zabrinutosti, ali im poručujemo da je policija na terenu i da se intenzivno poduzimaju sve neophodne aktivnosti na prevenciji i istraživanju počinjenih krivičnih djela. U fokusu policije su kriminalne grupe povezane s organiziranim kriminalom. Intenzivirali smo i aktivnosti na unapređenju sigurnosti u saobraćaju, prevenciji saobraćajne delinkvencije, u skladu s nedavno usvojenim zaključcima Vlade i Uprave policije. Posebno važno je oduzimanje vozila od višestrukih počinilaca kaznenih dijela u saobraćaju. Intenzivirali smo aktivnosti na svim poljima, sarađujemo sa sudskim organima, a sve u cilju podizanja sigurnosti na viši nivo -  naveo je ministar Katica.


Međunarodne akcije

Podsjetio je da je MUP KS učestvuje u međunarodnim akcijama borbe protiv kriminala, te da je prije nekoliko dana uspješno provedena koordinirana policijska akcija razbijanja kriminalne grupe koja se bavila krađom motornih vozila i djelovala širom Njemačke. 

Akciju su proveli njemački Policijski inspektorat Emsland/Bentheim, njemačka Dortmund policija, austrijski Ured krim policije i Ministarstvo unutrašnjih KS, uz koordiniranciju Europola. 

Kriminalna grupa je bila sačinjena od BH državljana koji su ilegalno boravili u Njemačkoj i vršili krivična djela u saveznim državama Donja Saksonija, Sjeverna Rajna Vestfalija i Hessen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.