UGASITI PLAMEN RATA

Biskupska konferencija BiH uputila apel kojim se osuđuje agresija na Ukrajinu

Apel je potpisao predsjednik Komisije mons. Franjo Komarica, biskup banjalučki

Franjo Komarica. FENA

FENA / A. K.

26.2.2022

Komisija „Justitia et pax“ (Pravda i mir) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u subotu je u Sarajevu uputila apel pod naslovom „Moćnici svijeta, zaustavite požar rata koji je buknuo na području Ukrajine“.

Apel je potpisao predsjednik Komisije mons. Franjo Komarica, biskup banjalučki.

- Imajući gorko iskustvo ratnoga stradanja u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, koja je kao međunarodno priznata država 1990-ih godina doživjela brutalno uništavanje ljudskih života i svega što su ljudi, živeći i radeći zajedno, generacijama stvarali za svoje i opće dobro, preklinjemo sve vas, koji se, kako ovih dana reče papa Franjo, igrate vatrom ratnog razaranja nedužnih ljudskih života - stoji u apelu Biskupske konferencije.

Biskupi su zatražili da se odlučnije zauzme za zaštitu ugroženih ljudskih života i za omogućavanje ponovnog zaživljavanja međusobnog uvažavanja i ravnopravnosti među ljudima i narodima, umjesto primjene sile i zakona jačega.

Iz Biskupske konferencije poručuju kako niko nema pravo oduzeti ljudski život te kako je bolje beskrajno dugo pregovarati i dijalogizirati nego jedan trenutak ratovati.

Izrazili su i svoje saosjećanje s ukrajinskim narodom koji je pogođen ratnim užasom te apeliraju na sve odgovorne u domenu politike i međunarodnoga odlučivanja neka učine sve, kako se plamen rata ne bi rasplamsao na šira područja našeg kontinenta pa i cijelog svijeta.

- Smatramo da imamo pravo to kazati i dužnost na to pozivati, jer još uvijek, mnogi u ovoj zemlji, svakodnevno podnosimo mnogostruke negativne posljedice egoizma, drskosti i nehumanosti jednih naših sugrađana i suvremenika te nezainteresiranosti, indiferentizma i oportunizma drugih. Svi oni su, iako na različite načine, sukrivci također i za prisilno odrastanje generacija naših mladih sugrađana u destruktivnom i za njih pogubnom životnom ozračju - stoji u apelu Komisije „Justitia et pax“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.