POLICIJSKA AKADEMIJA

FMUP neće biti domaćin 21. sjednice Izvršnog odbora INTERPA

Ne umanjujući značaj drugih zemalja, posebno želimo istaći zahvalnost Republici Turskoj koja je putem TIKA uložila značajna sredstva u FMUP, naveo je Čampara

FMUP neće biti domaćin Izvršnog odbora INTERPA. Arhiv

A. Č.

4.3.2022

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) zahvaljuje se državama članicama Međunarodne asocijacije policijskih akademija INTERPA na ukazanoj prilici da FMUP ove godine bude domaćin 21. sjednice Izvršnog odbora INTERPA.

- Izuzetna nam je čast biti dio asocijacije koja okuplja veliki broj značajnih zemalja i koja je u proteklom periodu bila od izuzetne koristi Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova kada je riječ o obuci naših službenika.

Ne umanjujući značaj drugih zemalja, posebno želimo istaći zahvalnost Republici Turskoj koja je putem Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) uložila značajna sredstva i resurse u obnovu objekata Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kao i u obrazovanje naših uposlenika - naveo je Aljoša Čampara u saopćenju.


Glavni grad BiH ne može biti domaćin

Uprkos svoj dobroj volji i izvršenim pripremama, a s posebnim poštovanjem prema državama članicama Asocijacije, obavještavaju da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova neće u maju ove godine biti domaćin sjednice Izvršnog odbora INTERPA.

- Uzimajući u obzir geopolitička dešavanja u kontekstu nelegalne i neopravdane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, u skladu s ustavnim i zakonskim ovlaštenjima, donio sam navedenu odluku. Naša zemlja – Bosna i Hercegovina – u periodu od 1992. do 1995. godine bila je izložene zločinu agresije i genocida zbog čega građani Bosne i Hercegovine imaju poseban vid suosjećanja s državljanima Ukrajine.

Glavni grad Bosne i Hercegovine ne može biti domaćin Međunarodne asocijacije policijskih akademija INTERPA čiji su članovi države koje se direktno stavljaju na stranu Ruske federacije u odnosu na nelagalni čin agresije prema Ukrajini - navodi Čampara.

Bjelorusija članica INTERPA-e

Navode da je Bjelorusija, koja je na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) odbila glasati za rezoluciju kojom se „traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini“, jedna od članica Izvršnog odbora INTERPA. 

- Kazahstan i Indija, koje su također članice Izvršnog odbora INTERPA, prilikom glasanja na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) ostale su suzdržane.

Sa žaljenjem i uz otvoreno suosjećanja s državljanima Ukrajine – žrtvama agresije Ruske Federacije – još jednom ističem kako Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova neće biti domaćin 21. sjednice Izvršnog odbora INTERPA - zakljućeno je u saopćenju koji potpisuje Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.