MEĐUNARODNI DAN ŽENA

SOC povodom 8. marta pokrenuo kampanju kojom su ukazali na seksualno uznemiravanje žena u javnom prijevozu

U sarajevskim tramvajima, trolejbusima i autobusima podijeljeni su flajeri sa informacijama o tome kako prepoznati seksualno uznemiravanje

SOC flajerima ukazao na probleme žena u javnom prijevozu. SOC

S. S.

8.3.2022

 Skoro svaka žena doživjela je neki oblik seksualnog uznemiravanja u vozilima javnog prevoza, od dobacivanja opaski seksualne prirode, pa sve do samozadovoljavanja ili neželjenog dodirivanja, poručili su iz Sarajevskog otvorenog centra, koji su kroz postavljanje flajera htjeli ukazati na probleme sa kojim se žene susreću u javnom prijevozu.


SOC flajerima ukazao na probleme žena u javnom prijevozu. SOC

- Povodom Osmog marta pokrenuli/e smo aktivističku akciju u javnom prevozu kojom smo željeli/e skrenuti pažnju na ovaj problem. U sarajevskim tramvajima, trolejbusima i autobusima podijeljeni su flajeri sa informacijama o tome kako prepoznati seksualno uznemiravanje, te kako reagovati ukoliko ste vi ili neko drugi žrtva seksualnog uznemiravanja u javnom prevozu - saopćeno je iz SOC-a.


SOC flajerima ukazao na probleme žena u javnom prijevozu. SOC

- Važno je osvijestiti građane i građanke da je bilo koji oblik neželjenog dodirivanja, ali i fotografisanja, dobacivanja ili nepristojnog gledanja ustvari seksualno uznemiravanje, a ne nešto što trebamo prihvatiti kao uobičajenu pojavu. Čak i ukoliko smo svjedok uznemiravanja u javnom prevozu, trebamo pomoći i reagovati, kako bismo dali do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo - navodi u SOC-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.