ZNAČAJAN PROJEKAT

U Sarajevu otvoren prvi taxi servis za osobe sa invaliditetom

Ovo specijalizirano vozilo će u svakom momentu biti na usluzi za prijevoz osoba sa invaliditetom, želimo im to osigurati i pomoći njihovim porodicama, kaže ministar Drljača

Piše: N. Ć.

9.3.2022

Ozvaničen početak poslovanja prvog taxi servisa za osobe s invaliditetom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da u organizaciji ovog ministarstva uz saradnju sa Udruženjem za zaštitu prava ‘Taxi 8’, biti ozvaničen početak poslovanja prvog taxi servisa za osobe sa invaliditetom u Kantonu Sarajevu.

Iz Federalnog ministarstva istakli su da će osobe sa invaliditetom, koje se kreću pomoću invalidskih kolica, prvi put u postratnoj BiH imati na raspolaganju i usluzi specijalizirani taxi servis.

Svi građani moraju imati jednak tretman

Resorni federalni ministar Vesko Drljača (SBB) kazao je danas da je puna sloboda kretanja jedna od osnovnih prava svih građana.

- Nesporno je da svi naši građani moraju imati jednak tretman, to nije pitanje socijalne politike već pitanje ostalih ljudskih prava koje društvo treba da obezbjedi. Društvo u kome živimo, nažalost još uvijek ne pruža iste mogućnosti osobama sa invaliditetom, koje se svakodnevno suočavaju sa životnim poteškoćama, često još od rane mladosti i u zasnivanju bračnog odnosa. Svi zajedno moramo promijeniti tu činjenicu i omogućiti nove uslove, koji će biti povoljniji i humaniji - kazao je Drljača.

Kako je naveo, inicijativa, kao i obezbjeđenje pristupnih vozila za osobe sa invaliditetom je vid podrške kako bi se olakšalo obavljanje njihovih osnovnih aktivnosti, kako u privatnom tako i u javnom životu.

- Ovo specijalizirano vozilo će u svakom momentu biti na usluzi za prijevoz osoba sa invaliditetom, želimo im to osigurati i pomoći njihovim porodicama. Vjerujemo da će ovaj projekt dugoročno biti održiv i da će omogućiti zapošljavanje za osobe koje su vozači taksija tako i operatera koji će sjediti u prostoriji za pozive i usmjeravati ih prema slobodnim taksi vozilima. – kazao nam je ministar Drljača.

Iz Udruženja paraplegičara, kvadriplegičara i dječije paralize Kantona Sarajevo ističu kako su sretni i ponosni što su nakon osam godina ostvarili svoja osnovna prava.


Napokon smo dočekali da možemo izaći u grad kao i svi ostali građani

- Sretna i ponosna što smo nakon osam godina ostvarili svoje pravo, da se dostojanstveno vozimo kao osobe s invaliditetom. Zahvaljujući najviše našem rahmetli Jasminu Džemidžiću koji se borio, ali nažalost nije dočekao ovaj dan da skupa s nama proslavi. Napokon smo dočekali da možemo izaći u grad kao i svi ostali građani našeg grada - rekla je zamjenica predsjednika Udruženja Snježana Pađen.

Predsjednik Udruženja "Taxi 8" Zijad Omerović poručio je kako je Sarajevo konačno dočekalo dan kada je ovakav projekt implementiran u praksi i da mu je "puno srce".

Direktor Zavoda za zbrinavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Samir Suljagić je istakao kako se nada da je ovakav projekt samo početak rješavanja problema i podizanje standarda u odnosu na ono što imamo danas.

- Svjedoci smo da je veliki broj građana s invaliditetom i da nismo uspjeli do sada osigurati najbolje uslove za život i pristup institucijama  - pojasnio je Suljagić.

Također, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz saradnju s Udruženjem "Taxi 8" za korisnike je osiguralo i dva kupona u iznosu od 50 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.