EKONOMSKI ANALITIČAR

Živković: Vlasti moraju razmatrati socijalne programe, posebno za najugroženije

Zbog inflacije i mogućeg rasta nezaposlenosti vjerovatno će rasti i socijalni pritisak u društvu, rekao je Živković

Živković: Pred nama je period turbulencija i inflacije. ARHIV

S. S. / Fena

12.3.2022

Ekonomski analitičar Matej Živković izjavio je za Fenu da bi bh. vlasti mogle iskoristiti povećane prihode od indirektnih poreza, početkom ove godine, za ublažavanje posljedica ekonomske krize.

- Zavisi od toga kako vlasti na različitim nivoima definišu kako će rasporediti viškove sredstava u odnosu na prošlu godinu, a moguće je njihovo usmjeravanje na socijalne izdatke ili razvoj - naveo je Živković.


Moguće su nestašice

Dodao je da je pred nama period velikih turbulencija i inflacije, a moguće su i nestašice tako vlasti moraju razmatrati socijalne programe, posebno za najugroženije.

- Zbog inflacije i mogućeg rasta nezaposlenosti vjerovatno će rasti i socijalni pritisak u društvu - potcrtao je Živković.

Pojasnio je da treba imati na umu da je razlog više naplate indirektnih poreza veća potražnja u tom periodu u odnosu na prethodnu godinu, kada je na snazi bilo zatvaranje zbog pandemije koronavirusa ali i manja mogućnost ljudi da troše iz različitih razloga.


Problem je inflacija

Živković je naglasio da je drugi razlog inflacija koja povećavajući cijene u nominalnom iznosu povećava i naplatu poreza u odnosu na prošlu godinu.

Inače, prihodi od indirektnih poreza u januaru i februaru 2022. iznosili su 1,423 milijarde KM i za 248 miliona KM ili čak 21,14 posto su veći u odnosu na prihode u istom periodu 2021.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.