HITNA SJEDNICA

Dom naroda BiH polaže historijski test: Da li će biti ukinute akcize na gorivo?

Dragan Čović iznio zamjerku što prije usvajanja predloženih rješenja nisu urađene detaljne analize njihovih efekata. Cijena će biti niža za 30 do 45 feninga po litru, navodi Magazinović

Slijede li pojeftinjenja. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

16.3.2022

Danas se održava hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na kojoj će biti razmatrana važna odluka koju je prošle sedmice usvojio Predstavnički dom - ukidanje akciza na gorivo!


Šteta ili korist

No, neizvjesno je hoće li stranke podržati ovaj prijedlog. Za razliku od Predstavničkog doma, u Domu naroda tri nacionalne stranke (SDA, HDZ i SNSD) imaju čak 11 od 15 ruku te je dovoljno protivljenje jedne od njih da prijedlog bude oboren.

Iako nijedna stranka nije eksplicitno najavila kako će glasati, skepsu prema predloženim rješenjima pokazao je HDZ BiH. Predsjednik ove stranke Dragan Čović iznio je zamjerku što prije usvajanja predloženih rješenja nisu urađene detaljne analize njihovih efekata te je kazao da je zatražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, državnog i entitetskih ministara finansija te direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) da dostave osvrt na izmjene koje su usvojene u Predstavničkom domu.

Da postoji problem u provedbi predloženih rješenja, poput PDV-a, navela je i Uprava za indirektno oporezivanje. Iz UIO tvrde da je potrebno mijenjati softver kako bi se mogle primjenjivati nove stope, kao i da će čitav proces trajati najmanje šest mjeseci. Osim toga, iz UIO navode da za ovu namjenu ne postoje sredstva.

- Jedan softver prati carinu, jer se tu oporezuju svi proizvodi koji ulaze u BiH, a drugi prati sistem PDV-a u unutrašnjem prometu. Svi proizvodi su klasificirani i moraju se analizirati kako bi im se odredila stopa - kazao je načelnik Odjela UIO za komunikacije Ratko Kovačević.






Niža cijena

Ipak, Saša Magazinović, jedan od predlagača privremenog ukidanja akciza na gorivo, smatra kako je ovo jedna od najznačajnijih odluka Parlamenta.

- Ono što doista smatram važnim jeste da, ma kolika cijena goriva na tržištu bila, ona će inače biti niža za 30 do 45 feninga po litru - objasnio je Magazinović.

Prema informacijama koje imamo, predloženim rješenjima nije zadovoljan HDZ-ov ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, jer su izostale detaljne analize efekata na budžet ukidanja akciza i uvođenja diferenciranih stopa PDV-a. Ipak, činjenica da je ekonomska kriza zahtijeva hitna rješenja kako bi se barem donekle ublažile posljedice naglog rasta cijena.



Uraditi popis

Skepsu prema načinu na koji su pripremljeni ovi zakoni izrazila je i ekonomistkinja Svetlana Cenić.

- Ja skrećem pažnju na jedno - ukidanje akciza zahtijeva popis, naravno, svi moraju raditi popis kada se mijenjaju akcize, to ne može biti sutra, prekosutra i, sve da sutra Dom naroda to usvoji, trebaju najmanje dva mjeseca, minimum, da uopšte može da se sprovode - istakla je Cenić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.