SUTRA NA DNEVNOM REDU

Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH podržala izmjene zakona o VSTV-u i PDV-u

Prijedlog Zakona o VSTV-u zasnovan je na principima integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, principu dvostepenosti pri odlučivanju i principu odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Zakoni o VSTV-u i PDV su u skladu sa Ustavom BiH. FENA

S. S.

23.3.2022

Ustavnopravna komisija (UPK) Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog tog zakona, a njime se namjerava poboljšati integritet i omogućiti efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.


Integritet nosilaca pravosudnih funkcija

Prijedlog zakona zasnovan je na principima integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, principu dvostepenosti pri odlučivanju i principu odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Pet posto na osnovne životne namirnice

Predloženi zakon, koji je Predstavnički dom državnog parlamenta usvojio na posljednjoj sjednici na prijedlog poslanika SDS- a Mirka Šarovića, predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, hljeb, mlijeko, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, nakit i srodni proizvodi, satovi, luksuzna vozila, umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet, upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera i oružje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.