NAŠA TEMA

Izbjeglice napuštaju domovinu zbog ruske invazije: 140 Ukrajinaca u BiH, troje zatražilo azil

Ujić istakao je da država treba donijeti odluku o statusu izbjeglica te je pojasnio da izbjeglice iz Ukrajine imaju bezvizni režim za našu državu i da mogu na teritoriji BiH boraviti do 30 dana

UNHCR: Više od 3,6 miliona osoba napustilo Ukrajinu. AGENCIJE

Piše: N. Ajnadžić

24.3.2022

Mnogi Ukrajinci, da bi sačuvali živu glavu i zaštitili svoje porodice, pobjegli su iz svoje domovine, koja je od 24. februara pod invazijom Ruske Federacije. Prema podacima UNHCR-a, ovu zemlju napustilo je više od 3,6 miliona ljudi.


Riješiti status

Vrlo mali broj Ukrajinaca stigao je u našu državu.

Kako su nam rekli iz Ministarstva sigurnosti BiH, prema podacima humanitarnih organizacija, na području BiH boravi 140 državljana Ukrajine.

- Smješteni su u privatnom smještaju. Do sada su međunarodnu zaštitu - azil od Ministarstva sigurnosti BiH zatražile tri osobe iz Ukrajine. Ministarstvo sigurnosti je od izbijanja rata u Ukrajini u stalnoj komunikaciji s nadležnim institucijama - kazali su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Istaknuto je da su za tu namjenu na raspolaganju centri u Delijašu kod Trnova i Salakovcu kod Mostara.

- Također, Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo je nacrte odluka kojima se olakšava procedura ulaska i boravka državljana Ukrajine, koji će, nakon neophodnih konsultacija s nadležnim ministarstvima i agencijama, biti upućeni u daljnju proceduru na usvajanje Vijeću ministara BiH - rečeno nam je.


Ujić: Niko neće biti protjeran. ARHIV

Do 30 dana

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić istakao je da država treba donijeti odluku o statusu izbjeglica te je pojasnio da izbjeglice iz Ukrajine imaju bezvizni režim za našu državu i da mogu na teritoriji BiH boraviti do 30 dana.

- Ne mogu biti smješteni zajedno s ilegalnim migrantima u privremene prihvatne centre. Ali niko neće biti protjeran, Služba će njima biti servis tu i nema brige za te stvari, dok god država ne donese drugačiju odluku - istakao je Ujić.

Imamo kapaciteta

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić kazao je da, dok oni koji su došli u našu državu ne dobiju status izbjeglica, ministarstvo na čijem je on čelu nije nadležno.

- Ali nećemo imati nikakvih problema. Imamo smještajnih kapaciteta, međutim, nema posebnih interesovanja od izbjeglica za tim smještajem - rekao nam je Lučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.