NOVE OPTUŽBE

Dodik krivi Ujića zbog zabrana državljanima Srbije

To radi Služba za poslove sa strancima čiji je direktor Srbin i koji je u nekim tjesnim vezama sa Mirkom Šarovićem, mislim nekim kumovskim, i da on odlučuje o tome, istakao je

Milorad Dodik. Arhiva

H. J. I.

26.3.2022

Nevjerovatno, počeo je član Predsjedništva Milorad Dodik odgovor na pitanje o zabrani ulazaka pojedinim građanima Srbije u BiH. Kaže radi se o dodvoravanju, a za sve optužuje prvog čovjeka Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića. Danas Ujić,za N1 kaže, Služba samo unosi podatke koje im dostavi OBA u registar ROS, i ni na koji način ne može uticati na taj proces. 

- Kada je profesor Miloš Ković vraćen onda smo se zapitali kako se to radi, na žalost to radi Služba za poslove sa strancima čiji je direktor Srbin i koji je u nekim tjesnim vezama sa Mirkom Šarovićem, mislim nekim kumovskim, i da on odlučuje o tome - rekao je Dodik.


Služba za poslove radi tehnički dio

Dodik dodaje da kao član Predsjedništva nije upoznat, i da nije upoznat kako se zabrane donose, i zašto se donose.

- To nikada ne smije da bude pravo jednog pojedinca bez obzira na funkciju koju obavljaju. Sistem koji postoji u BiH dozvoljava upravo takav voluntarizam da se pojedinci mogu na takav način dodvoravati. To su prije svega zahtjevi muslimana u Sarajevu koji to traže. Mislim da profesor Ković, a ni Dikić nisu prijetnja sigurnosti - rekao je Dodik, konstatujući da za tim nije bilo potrebe.

Slobodan Ujić odgovara da je sve ovo u svrhu dnevno političkih događaja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, te dodaje da je za zabranu ulaska bilo kog stranog ulaska, i utvrđivanja prijetnje, nadležna je jedna agencija Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

- Jedini što Služba za poslove radi je tehnički dio. Da podatke koji dođu unese u registar, koji se zove ROS, koriste ga Ministarstvo sigurnosti, Granična policija i Služba za poslove sa strancima - rekao je Ujić, dodajući da Služba nema nadležnost ni da vrši intervencije.

Ujić dodaje, da i da bi neko bio izbrisan iz ROS-a, tu odluku mora da donese OSA.


OSA samostalno djeluje

- Nisam upućen u takve stvari, Obavještajna agencija samostalno djeluje. Nismo obavješteni da li će OSA u narednom periodu donositi slične odluke, da li OSA radi po tim pitanjima takve stvari. Nisu dužni zakonski da nas o tome obavijeste - rekao je Ujić za N1.

Prvo je sredinom mjeseca na graničnom prelazu Vardište u BiH zabranjen profesoru historije Milošu Koviću, potom i bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću, koji je vraćen sa graničnog prelaza Rača, posljednji koji je dobio zabranu ulaska je advokat Radovana Karadžića Goran Petronijević.

- Ovo je refleks takozvane zapadne demokratije. Znači psima i nama je zabranjen ulaz. U stvari psima nije, oni idu. Danas su mi na Karakaju stavili "žutu traku" – rekao je Petronijević, dodajući da pretpostavlja da se to desilo zbog njegove podrške radu "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine", prenosi Srna.

Iako je kod prve zabrane prvi čovjek OSA-e najavio da se radi o jednom u hiljadu, danas Ujić pojašnjava, da u ovom trenutku nema novih slučajeva zabrane koji su uneseni u sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.