OSUĐUJU SVAKI PRITISAK

Nakon Dodikovih komentara: VSTV pružio podršku Tužilaštvu RS

Iz VSTV-a su pozvali sve političke aktere, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, medije i građane da se suzdrže od neprimjerenih komentara i uvreda nosilaca pravosudnih funkcija

VSTV osuđuje pritiske na rad tužilaštava u Republici Srpskoj. Avaz

H. J. I.

28.3.2022

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izrazilo je podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristrasnom radu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru nakon neprimjerenih komentara Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- VSTV BiH želi da izrazi svoju punu podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristrasnom radu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, naglašavajući da kao sistem cijenimo svaku konstruktivnu kritiku, ali ujedno osuđujemo i svaku vrstu pritisaka na rad ovih tužilaštava i njihovih tužilaca - navodi se u saopćenju najviše državne pravosudne institucije nakon komentara Milorada Dodika u vezi sa istragom ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.


Osuđuju pritiske

Iz ove institucije su naveli kako osuđuju pritiske na one koji su angažovani u istrazi i zbog toga izloženi neprimjerenim komentarima i uvredama, te prijetnjama u vezi sa statusom nosilaca pravosudnih funkcija.

Dodik je na konferenciji za novinare održanoj 25. marta 2022. godine naveo kako je razočaran time što je Tužilaštvo u Prijedoru oslobodilo osumnjičene koje je policija privela a za koje su prezentirani dokazi u vezi sa ubistvom načelnika policije.

- Razgovarao sam sa mnogo policijskih službenika, stanje u policiji je takvo da svi oni traže brzu akciju i spremni su da rade. Isto tako rekli su da mnoge njihove akcije protiv kriminala padaju jer nemaju adekvatnu saradnju tužilaštava - kazao je Dodik tada, dodavši kako budžet Republike Srpske plaća tužioce te da će se razmisliti o nastavku te prakse.

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS-a su u saopćenju za javnost naveli kako su iznesene neistine.


Povjerenje građana u pravosudne institucije

- Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i s kojim ciljem - naveli su, dodavši kako na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala sa ovom institucijom sarađuju i Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Državno tužilaštvo.

Ne postoji nijedan zahtjev MUP-a RS-a koji nije ozbiljno razmotren i kojem nije udovoljeno, stoji u saopćenju Tužilaštva RS-a, te se navodi kako su Dodikove izjave usmjerene na omalovažavanje rada tužilaštava te targetiranje pojedinih tužilaca.

Iz VSTV-a su zbog toga pozvali sve političke aktere, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, medije i građane da se suzdrže od neprimjerenih komentara i uvreda nosilaca pravosudnih funkcija, jer se na taj način narušava reputacija i povjerenje građana u pravosudne institucije.

- VSTV BiH ujedno poziva organe gonjenja da intenziviraju saradnju, imajući u vidu i da je ova situacija pokazala da postoji potreba za unapređenjem i jačanjem saradnje u krivičnom postupku - zaključeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.