PREDSTAVLJAJU PRIJETNJU

Slobodan Ujić za "Avaz": Više od 300 osoba ima zabranu ulaska u BiH, većina ih je iz kriminalnog miljea

Na spisku je više od 60 državljana Crne Gore, oko 70 iz Albanije, isto toliko iz Turske i 27 državljana Srbije

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić: Odluke i akte kome će biti zabranjen ulazak u BiH donosi OSA. Arhiv

Piše: A. Čengić

30.3.2022

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić u izjavi za portal "Avaza" kazao je da zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu ima više od 300 osoba. 

Te osobe imaju zabranu ulaska u BiH jer predstavljaju prijetnju javnom redu i miru i poretku BiH. 

Kako je nam je rekao Ujić, na spisku je najviše državljana Albanije i Turkse, po 70. Na spisku je i oko 60 državljana Crne Gore te 27 državljana Srbije.

- Odluke i akte kome će biti zabranjen ulazak u BiH donosi Obavještajno-sigurnosna agencija BiH te druge sigurnosne agencije. Mi radimo tehnički dio prema zakonu. Dužni smo akte unijeti u bazu i po njima zakonski postupa Granična policija i Služba za poslove sa strancima - rekao nam je Ujić.

Dodaje da je na listi najviše osoba iz kriminalnog miljea.

- Prednjače iz Albanije, Turske i Crne Grupe gdje imaju dvije grupe. Najviše je osoba iz kriminalnog miljea, oko 90 posto. Ukoliko se osoba koja se nalazi u BiH stavi na listu, mi smo dužni takva lica staviti pod nadzor, protjerati iz BiH i staviti zabranu ulaska. Ukoliko se osobe ne nalaze u BiH, kao što se ovih 300 osoba ne nalazi, Granična policija je dužna odbiti im ulazak u BiH - rekao je Ujić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.