30 GODINA OD OPSADE

Karović za "Avaz": Borili smo se iako smo bili svjesni da iza svakog ugla vreba smrt

Mi koji smo preživjeli, imamo dužnost da pričamo, da opominjemo, da njegujemo kulturu sjećanja, pogotovo prema mladim generacijama

Senida Karović: Emocije su i dalje prisutne. N. Ćorović

Piše: N. Ć.

5.4.2022

Danas, 5. aprila navršava se 30. godina kako je počela opsada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana u kojoj je poginulo preko 11.500 ljudi.

Prošlo je tačno 30 godina otkako su na sarajevskom mostu Vrbanja snajperskim hicem tada ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić, koje su postale prve žrtve opsade glavnog grada.

Povodom obilježavanja Dana opsade Grada Sarajeva na mostu Suade i Olge, brojne delegacije danas su položile cvijeće i odale počast žrtvama najduže opsade nekog glavnog grada u modernoj historiji.



Trenutak straha i panike

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata prisjetila se tih teških ratnih trenutaka u razgovoru za naš portal.

- Emocije su jake, tu su pristutne. Dobro se sjećam tog 5. aprila 1992. godine. Hiljade građana Sarajeva krenulo je u šetnju za mir protiv rata. Kada su došli pred bivšu Skupštinu, današnje institucije BiH, srpski snajperisti su sa ih s Holiday Inn-a dočekali rafalima. U panici, u tom trenutku svašta se dešava, ne znate kako odreagovati. Veliki broj naših građana krenuo je tada prema Vrbanja mostu, današnjem mostu Suade Dilberović i Olge Sučić - prisjetila se ona.

Bolna istina

Naše građane su tada dočekali drugi snajperisti koji su zapucali s obližnje pumpe i iz tadašnjeg voćnjaka. 

- Nažalost, dva snajperska hica bila su kobna za naše dvije sugrađanke, dvije mlade žene Suadu i Olgu, koje su postale prve civilne žrtve rata. 5. april je početak opsade grada Sarajeva i početak agresije koja je trajala 1.425 dana, ubijeno je preko 11.500 naših sugrađana, a od toga nažalost 1.601 dijete. Ranjeno je 50.000 naših sugrađana, što lakše-što teže. Patnja grada Sarajeva i patnje ljudi koji su preživjeli ovaj rat toliko je bolna, Toliko je tuzno, bez hrane i vode, bez igdje ičega što bi se moglo zvati normalnim životom, ali smo se borili. Borili smo se iako smo bili svjesni da iza svakog ugla vreba smrt - istakla je Karović.

Svjedoci vremena

Ni dan danas nije lako, dodaje ona, ali buduće generacije će znati pravu istinu koje je zadesila ovaj grad.

-  Mi koji smo preživjeli, imamo dužnost da pričamo, da opominjemo, da njegujemo kulturu sjećanja, pogotovo prema mladim generacijama, a oni koji su ubijeni njihova spomen obilježja će biti nijemi svjedoci vremena od 1992. do 1995. godine, tih patnji. Bit će opomena budućim generacijama da se zlo koje se desilo u gradu Sarajevu i njegovim građanima nikad i nikome više ne ponovi – dodala je Karović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.