PARLAMENT FBIH

Predstavnički dom usvojio izmjene Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca

Objasnio je da je prema trenutnim odredbama Zakona o PIO-u usklađivanje 3,5 posto, a prema Zakonu o borcima je manje, te se zato traži usklađivanje toga

Predstavnički dom Parlamenta FBiH. FENA

Piše: S. Spahić

6.4.2022

Predstavnički dom je usvojio izmjene i dopune Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je predložio zastupnik Zijat Musić (SDA).

Za su glasala 73 zastupnika, a jedan je bio suzdržan. Ovaj zakon će morati potvrditi i Dom naroda da bi stupio na snagu.

Predlagač Musić je rekao da je i u ovim izmjenama važna takozvana "švicarska formula", koja će omogućiti povećanje sredstava svake godine.

- Neki bi rekli da je riječ o najvećim penzijama, a u ovoj kategoriji je 28.000 građana sa minimalnom penzijom od 382 KM i jedna generacija od onih što su 1996. otišli u penziju. Ovdje ima jedan što je bio ratni general koji ima 1200/1300 KM, a oni što su otišli poslije kao neki pukovnici imaju 2100 KM, a čuo sam da mogu da dobiju i iznad zakonskog maksimuma od 2100 KM. Hoćemo ovim Zakonom da usklađujemo penzije onako kako ih usklađuju svi u skladu sa Zakonom o PIO-u - rekao je Musić.

Objasnio je da je prema trenutnim odredbama Zakona o PIO-u usklađivanje 3,5 posto, a prema Zakonu o borcima je manje, te se zato traži usklađivanje toga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.