PREDSJEDNICA RS

Cvijanović o sankcijama: Ovo je politička poruka RS upućena preko mene

Ako je ovo način obračunavanja sa zvanično izabranim funkcionerima RS, ja moram reći da sam u ime građana RS zaista spremna i sposobna da podnesem i takve pritiske, rekla je Cvijanović

Cvijanović u NSRS. Arhiv

E. Ć.

11.4.2022

Predsjednica RS Željka Cvijanović obratila se u Narodnoj skupštini RS nakon što je saznala da je Velika Britanija uvela sankcije njoj i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 

- Ako je ovo način obračunavanja sa zvanično izabranim funkcionerima RS, ja moram reći da sam u ime građana RS zaista spremna i sposobna da podnesem i takve pritiske.















"Volja naroda"

Ono na što nisam sposobna i što ne želim da tolerišem jeste činjenica da neko pokušava od predsjednika Republike tražiti da ulazi u zakonodavni sukob sa NSRS koja predstavlja većinsku volju naroda, dakle građana RS, onih kojima smo mi odgovorni, vi koji sjedite u NSRS, i ja kao predsjednik koju su ti isti građani izabrali, a i naša Vlada koja je indirektno izabrana ovdje u Parlamentu, a također je rezultat nečega ili predstavlja nešto što je volja naših građana. 

Dakle na taj rizik, na takvo nešto nisam spremana da idem, ali ću vam reći da u prethodnom periodu, nakon što je NSRS usvojila Zakon o imovini koji je došao na red da se potpiše predsjedniku Republike da sam trpila strašne pritiske da ne potpišem taj zakon, da bi se on vratio NSRS, a da bi se nakon toga lobiralo ovdje da ga ista većina ne ponovi, odnosno ne potvrdi, kako bi taj zakon propao.

Ja ove današnje sankcije dovodim u vezu isključivo sa odbranom ili nastojanjem Velike Britanije da odbrani zakon o zabrani raspolaganja imovine koju je nametnuo njihov državljanin, a to je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), a onda je od mene traženo da ga ja ne potpišem kad smo mi donijeli naš novi zakon kojim se derogira ono što je nasilna volja jednog pojedinca na demokratski izabranim institucijama. 

"Promovišem demokratiju"

Dakle ja promovišem demokratiju. U toj demokratije institucije su te koje su izabrali građani, kako RS tako i bilo koje druge zemlje, i te institucije su nadležne da donose zakone, a uloga tih zakona ili vjerodostojnost ili ustavnost ili bilo šta drugo je na redu da se ispituje pred nekim mjestima, nekim drugim instancama, a ne od strane niti drugih vlada, niti visokih predstavnika, niti stranih ambasadora.

Ja smatram da NSRS ima potpuno pravo da donosi zakone, a da ti zakoni mogu biti preispitivani na različite načine, ali isto tako smatram da predsjednik RS bez velikog razloga ne treba da ulazi u takvu vrstu konflikta sa NSRS, sve i da se ne slaže, jer to lančano povlači čitav niz nekih drugih radnji i postupaka. Sve i da se ne slaže ne treba da ulazi u konflikt, a da prethodno ne obavi razgovor i ne vidi šta se to dešava, šta su to razlozi za donošenje određenog zakona.

Nisam oštećena, jer nemam nikakvu imovinu i račune u Velikoj Britaniji. Ovo je politička poruka koja je preko mene upućena Republici Srpskoj - rekla je Cvijanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.