MUBAREK DANI

Muftija mostarski posjetio Gacko i Bileću: Vi koji ovdje živite nosite bajrak islama

Priređen zajednički iftar kojeg je sponzoriralo udruženje Gačana Slavljen, a pripremile su ga žene aktiva za brak i porodicu MIZ-a Gacko

Priređen program u Zvizdića džamiji. Muftijstvo

Piše: M.Sm.

19.4.2022

Mostarski muftija, Salem ef. Dedović  boravio je u ramazanskoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Gacko. Prije dolaska u Gacko muftija je posjetio neke od rijetkih rezidentnih bošnjačkih porodica na području Medžlisa Islamske zajednice Bileća; Safiru Ćatović na Đeču, Fadila Kusturicu sa suprugom Nisom na Planoj i Fatu Jaganjac u Gradu.

 U Gacku je ovom prilikom priređen zajednički iftar kojeg je sponzoriralo udruženje Gačana Slavljen, a pripremile su ga žene aktiva za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Gacko.


U Zvizdića džamiji poseban program. Muftijstvo

U Zvizdića džamiji je organizovan i poseban program kojeg su izveli mostarski imami Kenan ef. Ovčina i Mustafa ef. Čolakhodžić i vjeroučiteljica Elvedina Hebib – Cokoja.


Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić govorio je o blagodatima mubarek mjeseca ramazana i poručio kako je deredža našeg prisustva na ovom području puno veća nego bilo gdje drugo. Zahvalio je muftiji mostarskom na kontinuiranoj podršci medžlisima Gacko i Bileća i njihovim aktivnostima.



S posjete Bošnjacima Bileće. Muftijstvo

U svom obraćanju okupljenim vjernicima ef. Dedović je govorio o utjecaju ramazana na duhovno stanje vjernika i istako kako je ovaj mjesec prilika da razmišljamo o sebi, našim životima, džematu i zajednici.


Također, govorio je o istrajnosti u očuvanju vjere, nasljeđa, kulture i baštine i spremnosti na suživot.


-Naše je nasljeđe plemenito. Ljubomorno čuvamo svoje učenje i ostaćemo ustrajni da sačuvamo naš islam, naše bošnjaštvo i naše pripadništvo ovom tlu i dragoj plemenitoj zemlji i našim topracima. Mi opstajemo, istrajavamo na ovom prostoru. Naša su srca otvorena prema svima. Poštujemo svačiji put prema dragom Bogu. Učenje nijedne religije ne može biti zlonamjerno. Naprotiv, ono je ispunjeno humanizmom, dobrotom, plemenitošću i čestitošću- kazao je muftija.



Pred dolazak u Gacko muftija posjetio Bošnjake Bileće. Muftijstvo

Posebno je istakao da je posvećenost i ljubav koju džematlije Gacka predvođene glavnim imamom pokazuju prema svojoj rodnoj grudi, svom topraku, velika vrlina i vrijednost.


 -Nismo se odrekli ovog prostora i ove zemlje. Vi koji ovdje živite nosite bajrak islama. Ova džamija je kibla gatačkih muslimana. Glavni imam Sadet ef. Bilalić ovdje je predvodnik i stub naše zajednice. Potvrdio je to u svim primjerima organizovanja, vođenja, rukovođenja i predstavljanja na širem području Gacka i Bileće.



S programa u Zvizdića džamiji. Muftijstvo

Uz našu podršku i naše bdijenje svim srcem i bićem, ostaćemo posvećeni da na ovom prostoru čuvamo žišku islama- rekao je muftija.


Pozvao je sve koji mogu da daju svoj doprinos džematu i zajednici kroz saradnju i zajedničko djelovanje.


-Svako od nas pozvan je da čini koliko može i da doprinosi dobru, da suzbija nered i svaki pokušaj destabilizacije prilika. Nema mjesta nikakvom nemiru i neredu među nama. Treba nam sloga i zajedništvo. Bez sloge nema napretka u kući, u džematima, u našem društvu. To je uslov da Dragi Bog da svoj blagoslov i podršku. Kad to osiguramo ne treba se bojati ničega i nikoga-poručio je muftija mostarski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.