ZANIMLJIV TRENUTAK

Američka senatorica Dodiku: Drago mi je što vas opet vidim

Dodik je klimao glavom i imao poprilično blag osmijeh na licu, ali je uzvratio rukovanjem

Zabilježeno i rukovanje. Screenshot

A. K.

20.4.2022

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekali su danas u ovoj državnoj instituciji delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Posebno zanimljiv trenutak u kontekstu sankcija Miloradu Dodiku, bio je njegov susret i pozdrav sa senatoricom Džin Šahin (Jeane Shaheen) koja je i predvodila američke zvaničnike.

Naime, prilikom rukovanja i pozdrava, Šahin je Dodiku rekla da joj je drago što ga ponovo vidi. Dodik je klimao glavom i imao poprilično blag osmijeh na licu, ali je uzvratio rukovanjem.


Prvi put se Dodik na američkoj crnoj listi našao 2016. godine, a sankcije, između ostalog, podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, kao i blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji.

Drugi put su sankcije SAD-a proširene Dodiku, a uvedene Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banjaluke zbog toga što je povezana sa Dodikom, tačnije, jer je on u posljednje vrijeme znatno povećao finansiranje ovog medija.

Senatorka Šahin je predsjednica Senatskog pododbora za vanjske odnose za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju i viša članica Senatskog odbora za oružane snage, a ona i senator Tilis (Tillis) su još i kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.