KANTON SARAJEVO

Zdravstveni radnici i dalje čekaju, Forto još nije potpisao kolektivni ugovor

Kako je kazao prim. dr. Izet Hočko, predsjednik ovog Sindikata, kolektivni ugovori neće biti potpisani do kraja naredne sedmice

Forto: Šta čeka. Avaz

Z. K.

23.4.2022

Radnici u zdravstvu KS, dan i noć borave ispred zgrade Vlade KS, čekajući na potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, i sinoći su bili tamo. Čekaju, kako kažu, "da im neko iz kabineta Forte javi da je premijer potpisao kolektivne ugovore".

- Mi smo ispred zgrade, ne znamo da li je premijer još u zgradi. Ima tamo nekoliko izlaza, tako da može i ući i izaći neopaženo - govore radnici u zdravstvu.


Dovoljno vremena

Dodaju da je nekim radnicima u zdravstvu, koji imaju kontakte sa Elmedinom Konakovićem, predsjednik Naroda i pravde još prije nekoliko dana obećao "kako neće biti problema, i da će sve biti uredu". Tu informaciju smo od Konakovića dobili prije tri dana, i stvarno bi sve u redu.

- Sa Vranićem smo parafirali ugovore, a i Vlada je dala saglanost na njih. Moglo se desiti da pod Konakovićevim pritiskom Vlada ne da saglanost. Iz kantonalnog SDP saopćeno je da oni daju podršku svom ministru Vraniću na kolektivne ugovore. To se još nikad nije desilo, ali je time Forti jasno poručeno da SDP-ovi ministri neće glasati protiv kolektivnih ugovora u Vladi KS - kaže Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima ispred Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Dodaje kako je nakon sjednice Vlade KS prošlodosta vremena, te da je Forto imao dovoljno vremena da  potpiše kolektivne ugovore.

- Ja zaista ne znam šta se dešava i koji su razlozi, ako je Vlada dala saglasnost, da kolektivni ugovori ne budu potpisani. Da se na svakom ugovoru zadrži po sat bilo je vremena, a onda da se za sedam dana sve objavi u Službenim novinama KS i da svi budu zadovoljni i rasterećeni, i mi, i zdravstvene ustanove i ZZO KS - kaže Avdović.


Krajem naredne sedmice

No, čini se kako više informacija od Sindikata radnika u zdravstvu KS ipak imaju oni iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Kako je kazao prim. dr. Izet Hočko, predsjednik ovog Sindikata, kolektivni ugovori neće biti potpisani do kraja naredne sedmice.

- Imam informaciju, jer je moram imati, pošto sam jedan od strana potpisnika kolektivnog ugovora, da je Vlada dala saglasnost na kolektivne ugovore, ali da, zbog tehničkih razloga, nije moguće izvesti da i premijer Forto stavi svoj potpis. Najvjerovatnije će krajem naredne sedmice premijer potpisati kolektivne ugovore - kazao je Hočko.

Prema njegovim riječima, ni on nije zadovoljan kako je sve teklo, barem kada je riječ o vremenu koje je potrošeno.

- Sve se moglo završiti još prošle sedmice. Mi smo pregovore sa Vladom KS završili 12. aprila, i već u četvrtak - 14. aprila moglo se ići na Vladu. No, neki nisu htjeli to poslati prema Vladi. Da je bilo volje kod nekih ljudi moglo smo sve završiti još prije osam dana, imati potpisana sva tri kolektivna ugovora na zadovoljstvo svih - naveo je Hočko, prenosi Faktor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.