PISALI GUTEREŠU

Šokantan izvještaj Viškovićeve Vlade UN-u: Dejton ruše visoki predstavnik i političko-muslimansko Sarajevo

Pored kritika na račun OHR koji Vlada RS u više navrata optužuje za kršenje Dejtonskom mirvonog sporazuma, na meti su također i političke opcije sa sjedištem u Sarajevu, koje se u izvještaju tituliraju kao „muslimanske stranke“

Milorad Dodik i Radovan Višković. Avaz

Piše: DanijalHadžović

6.5.2022

Izvještaj visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) očigledno je veoma uzbudio vlasti u RS, što pokazuju i burne reakcije Milorada Dodika na ocjene iznesene u njemu. 

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, 4. maja je poslao 27. po redu izvještaj Vlade RS generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu (Antoniu Guterresu), u kojem se iznose analize i stavovi Vlada RS o aktuelnim prilikama u Bosni i Hercegovini.


Mir nije ugrožen

U izvještaju se manje više nastoji pobiti većina stavova i ocjena visokog predstavnika Kristijana Šmita, sa ciljem, kako se kaže, „da pomogne Savjetu bezbjednosti na predstojećoj sjednici“.

Na početku sporazuma još jednom se ponavljaju uobičajene Dodikove teze kako je „Poštivanje Dejtonskog sporazuma presudno za stabilizaciju i uspjeh BiH“, uz navođenja kako „Republika Srpska u potpunosti poštuje i pridržava se Dejtonskog sporazuma“. Dalje se također nastavlja s ponavljanjem floskula, koje smo ponovo moglo čuti i od Dodika kako Republika Srpska ni na koji način ne osporava suverenitet ili teritorijalni integritet BiH te da ovaj entitet nema namjeru da krene putem otcjepljenja.

U izvještaju se navodi da takve optužbe šire „neodgovorni zvaničnici u Sarajevu i u pojedinim stranim prijestonicama (koji) neprestano plasiraju apsurdne, zapaljive optužbe, prema kojima se svaki pokušaj Republike Srpske da ostvari svoja legitimna prava mora posmatrati kao korak ka secesiji“.

Ističu i kako mir koji vlada u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtona ni na koji način nije ugrožen.

- Republika Srpska dosljedno i kategorički odbacuje svako pribjegavanje nasilju, insistira na rješavanju neslaganja u BiH isključivo mirnim dijalogom. Najupućeniji strani zvaničnici i diplomate, uključujući zvaničnike EUFOR-a, jasno su stavili do znanja da u BiH ne postoji opasnostod rata. Konačno, uprkos oportunističkim nastojanjima protivnika Republike Srpske da sukob u Ukrajini povežu sa bezbjednosnom situacijom u BiH, jedno nema nikakve veze sa drugim – navodi se u izvještaju.


Islamska deklaracija

Kada je u pitanje narušavanje Dejtonskog sporazuma, vlasti RS u izvještaju prave potpunu inverziju pa tvrde da za to nisu odgovorni oni, nego oni koji ih optužuju za narušavanje. Rušitelje „dejtonske formule“ se svrstava u dvije grupe: Ured visokog predstavnika u BiH i „političko-muslimansko Sarajevo. Glavni krivac, prema Izvještaju, za sadašnju političku krizu u BiH je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko „koji je napuštajući funkciju prošle godine nezakonito donio dekret kojim se kriminalizuje izražavanje određenih mišljenja o ratu u BiH iz devedesetih godina“.

Također, u izvještaju ističu kako od članova međunarodne zajednice traže da „poštuju Dejtonski sporazum i vladavinu prava“.

U izvještaju se pored Incka, kritikuje i aktuelni visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) za koga se kaže da „nije izvukao nikakvu pouku iz meteža koji je Incko izazvao“.

Pored kritika na račun OHR koji Vlada RS u više navrata optužuje za kršenje Dejtonskom mirovnog sporazuma, na meti su također i političke opcije sa sjedištem u Sarajevu, koje se u izvještaju tituliraju kao „muslimanske stranke“.

- One krše vladavinu prava i izazivaju nestabilnost sve intenzivnijim djelovanjem na razgradnji ustavnog poretka ustanovljenog Dejtonskim sporazumom u cilju uspostavljanje totalne bošnjačke dominacije. A upravo je bošnjačka dominacija, tvrdi cilj SDA od njenog osnivanja – tvrdi se u izvještaju.

Kako bi podcrtali tezu o navodnom bošnjačkom tajnom planu za dominaciju u BiH, autori se pozivaju i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića, konkretnije na rečenicu da „Nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija“.

"Koriste situaciju u Ukrajini"

Izvještaj Vlade RS. Screenshot

Autori su se osvrnuli i na rat u Ukrajini, tvrdeći kako ga bošnjačke stranke nastoje iskoristiti za provođenje svog plana o unitarizaciji Bosne i Hercegovine.

- Bošnjačke stranke u BiH, predvođene islamističkom SDA, sa svojim stranim pomagačima pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini da sprovedu svoj plan za BiH tvrdnjom da su nedavni koraci Republike Srpske ka vraćanju njenih ustavnih nadležnosti pod uticajem predsjednika Rusije.

Vlada RS-a te tvrdnje naziva „čistom fantazijom“ jer kako tvrde, „rukovodstvo RS-a i njene insitucije ne služe Rusiji ni bilo kojoj drugoj stranoj sili, već isključivo svojim građanima“.

Vlada RS u Izvještaju pokazuje i „brigu“ za Hrvate u BiH u kontekstu neuspjelih pregovora o promjeni Izbornog zakona.

- Odbacivanje svih nastojanja da se dođe do izborne reforme predstavlja namjerno obespravljivanje Hrvata i namjerno odbacivanje od SDA, samih principa koji su u samoj osnovi Dejtonskog sporazuma“.

Spominje se također i mogućnost bojkota izbora u BiH koji su najavili HDZ BiH i Dragan Čović te također citiraju i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je kazao kako nema uslova za održavanje izbora u našoj zemlji.



Izetbegović, Komšić, Turković....

U izvještaju se također navedene mnoge optužbe na račun političara u Sarajevu, u prvom redu Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Bisere Turković.

Za Izetbegovića se navodi kako je naslijedio „ekstremističke stavove svog oca, koji su sve samo ne pacifistički“.

- Na primjer, u oktobru prošle godine, izjavio je sljedeće: „Moramo biti spremni za rat”, dodavši: „Ako ljudi hoće da žive, moraju biti spremni da umiru, ako žele mir, moraju biti spremni na rat” – navodi se u izvještaju.

Za Biseru Turković se navodi da djeluje samostalno i mimo odluka Predsjedništva, a kao primjer se navodi njena posjeta Iranu.

- Sastala sa tvrdolinijaškim predsjednikom Irana uprkos tome što je opšte poznato da mu se na teret stavlja uloga u masovnim pogubljenjima političkih zatvorenika osamdesetih godina prošlog vijeka – ističe se u Izvještaju.

Također, iste optužbe se plasiraju na račun Željka Komšića, a vlasti u RS je očigledno posebno pogodio njegov govor bez Generalnom skupštinom UN-a.

- Komšić je, lažno tvrdeći da govori u ime BiH, održao govor pred Generalnom skupštinom UN-a, bez ovlaštenja Predsjedništva BiH, i tom prilikom iznio svoje lične stavove. Ne samo da nije predstavljao spoljnu politiku BiH koju je u propisanom postupku usvojilo Predsjedništvo BiH, nego se nediplomatski obrušio na susjede BiH i osudio sam Ustav BiH.

Na još nekoliko mjesta ističe kako Komšić svojim djelovanjem direktno narušava Ustav BiH.

- Komšić je nedavno pokazao i izraženu netrpeljivost prema Dejtonskom sporazumu, kada je u aprilu rekao da je „konstitutivnost“ odnosno koncept konstitutivnosti naroda, „genocidna odrednica“.

U izvještaju se također tvrdi kako je SDA , „protivpravno preuzela ključne pravosudne funkcije“ smjenom Gordane Tadić te stavila pod kontrolu Centralnu izbornu komisiju.

Izvještaj Vlade RS upućen Vijeću sigurnosti UN-a završava se zaključkom u kojem tvrde da je SDA ta koja radi na demontaži dejtonske strukture u BiH.

- S obzirom na uporne i agresivne postupke SDA na demontaži dejtonske ustavne strukture kako bi SDA stekla dominaciju nad svim funkcijama vlasti u BiH, nastojanje Republike Srpske da povrati neke od ustavnih nadležnosti koje joj pripadaju za koje je ranije dogovoreno da se povjere nivou BiH, nije ništa drugo do čin borbe za opstanak, a ne čin secesije - piše na kraju Izvještaja Vlade RS Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.