FORUM U SARAJEVU

Direktorica Energoinvesta: Plina će biti, problem je koliko će koštati

Mi kao snabdjevač možemo dobiti sve količine koje su potrebne Federaciji BiH, međutim, pitanje je cijene, kazala je Hadžialjević

Hadžialjević: BiH ima samo jedan pravac nabavke. Arhiv

E. Ć.

24.5.2022

Profesionalci u oblasti trgovine gasom okupljeni danas u Sarajevu na forumu "Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici - Aktuelno stanje i trendovi razvoja" poručili su da će plina biti, međutim pitanje je koliko će koštati. 

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević je naglasila da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ima samo jedan pravac nabavke, odnosno da sav plin stiže iz Rusije. 

- Postojeći ugovori su stabilni, problema sa snabdjevanjem nema, a tek treba da se dogovore novi aranžmani. Mi kao snabdjevač možemo dobiti sve količine koje su potrebne Federaciji BiH, međutim, pitanje je cijene. 

Lako diskutujemo LNG terminale koji se grade, terminal u Grčkoj je u izgradnji, to će trajati sigurno naredne dvije godine, terminal na Krku postoji, za sada nema dovoljne količine LNG koje se traže. Mislim da se nekih značajnih promjena u narednim godinu dvije neće desiti. Nemam dileme oko snadbjevanja, ali imam oko cijene, i to je ono što nas brine - rekla je Hadžialjević.

Predsjednik hrvatskog stručnog udruženja za plin Dalibor Pudić je kazao da je od 2021. godine počeo raditi terminal LNG koji je dao sigurnost.

- Imamo dobru infrastrukturu, proizvodnja plina nam je relativno dobra u odnosu na zemlje u EU, gdje je većina zemalja skoro 100 posto uvozi plina. U odnosu na period prije desetak godina proizvodili smo skoro sve količine hrvatske potrošnje, danas pokrivamo samo 30 posto hrvatskih potreba za plinom - rekao je Pudić.

Inače, Hrvatska je država koja ima najveći stepen nezavisnosti u regionu, jer preko terminala na Krku dobija ukapljeni plin iz Sjedinjenih Američkih Država i Katara. Iz Energoinvesta poručuju da je jedan od ciljeva u BiH izgradnja južne interkonekcije koja bi omogućila direktan pristup plinu sa Krka, prenosi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.