SREBRENICA

Nakon što je bila prepuštena zubu vremena: Očišćena stoljetna tvrđava Stari grad

Stari grad je nekad bio omiljeno izletište Srebreničana i turista

Očišćen pristupni put. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

8.6.2022

Stoljetnu tvrđavu Stari grad iznad Srebrenice već neko vrijeme niko ne održava te je bilo teško do nje doći i diviti se njenim prostorijama ozidanim debelim, kamenim zidovima. Lokalna zajednica i Muzejska zbirka u Srebrenici malo vode brigu o ovoj tvrđavi, koja se nekada redovno održavala i bila omiljeno izletište za građane i turiste.


Zasukali rukave

Međutim, ima i onih kojima nije teško zasukati rukave. Nakon nekoliko izvedenih akcija na uređenju grada i turističkih destinacija Planinarsko-ekološko društvo „Sušica“ organiziralo je akciju čišćenja prostora oko tvrđave. Osim članova društva, akciji su se pridružili uposlenici Turističke zajednice i JKP „Polet“ iz Srebrenice.


S akcije na Starom gradu. S. Smajlović

- Ovom akcijom, zahvaljujući svim učesnicima, uspjeli smo očistiti pristupne puteve do tvrđave i oko nje te pristupe prema reflektorima, koji će ponovo biti u funkciji. To je samo mali dio radova kako bi ova lokacija bila pristupačna za građane i turiste - kazao je Željko Lalović, predsjednik “Sušice”.


Osmanska tvrđava

Prije 20 godina na ovoj lokaciji izvršena su arheološka istraživanja, gdje su pronađeni značajni predmeti, ali je zbog nedostatka sredstava istraživanje obustavljeno, a zidovi ove utvrde prepušteni zubu vremena.

U monumentu „Srebrenica kroz stoljeća“ autora prof. dr. Adiba Đozića stoji da je ova tvrđava izgrađena za vrijeme osmanske uprave i zvala se Kala.


Topnička utvrda

Prema pisanju prof. dr. Đozića, radi se o četverokutnoj kamenoj utvrdi, koja je imala šest raznih objekata, tvrdo zidanih od kamena. Unutar donje utvrde je i jedna kuća površine 60 kvadratnih metara. U novije vrijeme ova utvrda je opisana kao topnička utvrda nepravilnog četverokutnog oblika, prilagođena terenu. Pisani gruntovni podaci govore da je ova tvrđava površine 12.400 kvadratnih metara, zavedena kao tvrđava s gradilištem i dvorištem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.