INTERVJU

Esad Humo, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH za "Avaz": U fokusu su nam kapitalni projekti

Efekte realiziranih projekata moraju osjetiti građani kroz unapređenje kvaliteta života i poboljšanje kvaliteta životne sredine, što nam je i cilj

Humo: Okoliš je jedan od visokorangiranih prioriteta EU. Arhiv

Piše: Miralem Aščić

13.6.2022

Esad Humo novi je direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Na ovu poziciju Humo, poznati borac i „zlatni ljiljan“ iz Mostara, dolazi sa značajnim iskustvom u radu u sektoru okoliša, ali i međunarodnim organizacijama.


Daljnje investicije

Govoreći o strategiji Fonda, institucije koja je nezaobilazan partner u unapređenju svih segmenata okoliša, Humo najprije naglašava važnost poboljšanja koordinacije s donosiocima odluka i saradnju s partnerima angažiranim s EU u okviru nadležnosti Fonda.

- S obzirom na to da je okoliš jedan od visokorangiranih prioriteta EU u procesu integracija, potrebni su konstantan rad i zalaganje svih subjekata uključenih u proces zaštite okoliša kako bi se dostigli svi ciljevi - kaže Humo.

Šta će Fond raditi u vezi s privlačenjem sredstava iz IPA fondova?

- S obzirom na pristup Evropske komisije u predstojećem IPA III programskom razdoblju, po pitanju ocjene projekata po kriterijima strateške relevantnosti i njihove zrelosti, kod razmatranja kriterija relevantnosti vodit će se računa o postojanju usvojenih cjelodržavnih strateških dokumenata, a o zrelosti projekata ovisit će finalna odluka Komisije o njihovom finansiranju.

Izrada Strategije okoliša i akcionog plana BiH, sa strategijama i akcionim planovima na svim nivoima, okončana je i nadamo se da će proći sve instance i procedure do konačnog usvajanja.

Radit ćemo na tome da ulažemo sredstva u one projekte i studije koje će omogućiti daljnje investicije međunarodnih institucija i organizacija, tj. fokusirat ćemo se na kapitalne projekte koji imaju međunarodnu podršku te im je za zaokruženje finansijske konstrukcije neophodna participacija Fonda.

Kakve efekte očekujete?

- Moramo osluškivati potrebe lokalne zajednice i kao Fond omogućiti mehanizme za efikasno prikupljanje projektnih prijedloga kojima će viši nivoi vlasti, a koji su u skladu s nadležnostima u upravljanju IPA fondovima, imati pristup.

Kvalitetno pripremljeni te tehnički i finansijski spremni projekti za apliciranje prema raspoloživim IPA i drugim međunarodnim fondovima bit će pokazatelj našeg rada.


Program rada

Možete li izdvojiti projekte koji će biti prioritet Fonda u narednom periodu?

- Prioritet Fonda je da, u okviru svoje djelatnosti, naročito u dijelu sufinansiranja projekata, podrži projekte koji dovode ili do smanjenja pritisaka na okoliš ili do zaštite okoliša. Također, važno je omogućiti kontinuiran izvor sredstava kako bi krajnji korisnici mogli realizirati velike, finansijski intenzivne projekte.

Projekte provodimo prema Programu rada i finansijskom planu usvojenom od Vlade FBiH. Tako su za vode prioritetni projekti zaštite voda i izvorišta, izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i smanjenje gubitaka u vodovodnim mrežama.

Podrška monitoringu kvaliteta zraka

- Kada je u pitanju zrak, to je podrška monitoringu kvaliteta zraka, poticanje “čistije” proizvodnje u industriji i aktivnosti smanjenja emisija zagađujućih tvari, smanjenje zagađenja u saobraćaju, elektromobilnost, projekti energijske efikasnosti u zgradarstvu, industriji i javnom sektoru...

U našoj agendi na značajnom su mjestu i projekti zaštite prirode i upravljanja otpadom - ističe Humo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.