REALIZACIJA PROJEKTA

Velika volonterska akcija za čistiji grad

Želi se doprinijeti smanjenju utjecaja na okoliš te ponuditi rješenja za probleme koje uzrokuje ambalaža

Volonteri u akciji. N. Ćorović

Piše: N. Ć.

13.6.2022

Akcijom čišćenja u općini Novo Sarajevo danas je započela realizacija projekta „Od izvora do mora“. Volonteri su se podijelili u tri tima i počeli s čišćenjem na Vilsonovom šetalištu, Grbavici te Željezničkoj stanici.

Projekt „Od izvora do mora“ dio je globalnog plana „Svijet bez otpada“, kojim se želi doprinijeti smanjenju utjecaja otpada na okoliš te ponuditi rješenja za probleme koje uzrokuje ambalaža. „Coca-Cola“ i „Konzum“ su na ovaj način nastavili realizaciju pet novih akcija čišćenja. Projekt, također, podržavaju kompanije „Ekopak“ i „Euro Beta“, koje će biti zadužene za odvoz prikupljenog otpada.


Amna Delalić, jedna od volonterki tima koji čisti Željezničku stanicu, kazala je da su spremni pokazati da Sarajevo može biti čist grad.

- Došli smo ovdje sa željom da očistimo naše Sarajevo, da bude ljepše kako nama tako i našim sugrađanima. Tu smo svi, spremni i sretni što ćemo odraditi ovu akciju i tako pokazati da zaslužujemo imati čist grad - kazala je Delalić.

Lajla Žalić, menadžerica Udruženja „Ruke“ iz BiH, kazala je da se u akciju uključilo oko 200 volontera te da su dobili mnogo pozitivnih komentara.

- Projekt „Od izvora do mora“ podrazumijeva veliku akciju čišćenja u četiri grada BiH. Čistimo u Sarajevu, a naredne destinacije su Banja Luka, Zenica i Mostar, s ponovnim povratkom u Sarajevo kako bi se zaokružio taj lijepi krug. Podijelili smo se u tri tima. Komentari su pozitivni, ovakve stvari ne viđaju se često, a trebale bi - rekla je Žalić.

Na Vilsonovom šetalištu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.