PROJEKTI CESTOGRADNJE

Autoceste FBiH i Autoputevi RS dogovaraju zajedničko rješenje za naplatu putarina kroz BiH

Razgovaralo se i o potrebi što hitnije raspodjele neraspoređenih sredstava u iznosu od 175 miliona KM, prikupljenih od trošarina, koja su trenutno zamrznuta na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Izgadnja dionica autoceste na koridoru 5c jedan od prioriteta. Arhiv

E. Ć.

16.6.2022

Predstavnici Autoputeva Republike Srpske i Autocesta Federacije BiH u Banjoj Luci su razgovarali o saradnji u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je izgradnja dionica autoceste na panevropskom koridoru 5c jedan od prioriteta.

Postignut je dogovor vezan za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i tehničkih detalja oko izgladnje tunela Putnikovo brdo 2.



Sistem naplate cestarina

Istovremeno, dogovoreno je da u narednom razdoblju mjerodavne službe oba poduzeća pronađu zajedničko rješenje za sistem naplate cestarine kako bi se olakšalo korištenje koridora 5c, saopćeno je iz Autocesta Federacije BiH.

Razgovaralo se i o potrebi što hitnije raspodjele neraspoređenih sredstava u iznosu od 175 miliona KM, prikupljenih od trošarina, koja su trenutno zamrznuta na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Riječ je o pet posto sredstava koje UIO BiH zadržava do donošenja nove odluke Upravnog odbora UIO BiH o načinu raspodjele prikupljenih sredstava. Predstavnici dva poduzeća zatražit će hitan sastanak Vlada Republike Srpske i Federacije BiH s Ministarstvom financija i trezora BiH kako bi se našlo adekvatno rješenje raspodjele zadržanih sredstava.

Jedan od najznačajnijih projekata

Vršitelj dužnosti direktora JP Autoputevi Republike Srpske d.o.o. Banja Luka Slobodan Stanarević rekao je da je na sastanku postignut visok stepen saglasnosti o neophodnosti češćih susreta predstavnika dva poduzeća, na svim razinama, kako bi na vrijeme bile uočene i otklonjene eventualne smetnje i poteškoće u pripremi i realizaciji infrastrukturnih projekata.

- Jedan od najznačajnijih projekata koji očekuje naša dva poduzeća je izgradnja tunela Putnikovo brdo na drugoj dionici koridora 5c, takozvanoj „dobojskoj obilaznici“, ali i utvrđivanje trase autoputa na području Distrikta Brčko, koja bi trebalo biti sastavni dio autoputa Beograd – Sarajevo – Beograd, ali i budućeg autoputa Beograd – Banja Luka - naglasio je Stanarević.


Neophodni češći susreti predstavnika dva poduzeća. Arhiv

Direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder poručio je da se prometni sistem u BiH mora sagledavati kroz integralni pristup, a sve u cilju postizanja optimalnih rezultata kod planiranja i ugovaranja ključnih infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja.


Voloder: Naš zajednički interes je izgradnja moderne i sigurne autoceste na koridoru 5c. Arhiv

- Naš zajednički interes je izgradnja moderne i sigurne autoceste na koridoru 5c, kao i na ostalim pravcima. Uz to, namjera nam je da intenziviramo izgradnju mreže autocesta i brzih cesta kroz čitavu BiH. U tom smislu, već smo poduzeli prve korake u pripremi planske i projektne dokumentacije za pripremu izgradnje autoceste na Jadransko – jonskom koridoru - istaknuo je Voloder.

Predstavnici Autocesta FBiH pozvali su izaslanstvo Autoputeva RS u uzvratni posjet Sarajevu i zajednički obilazak gradilišta na koridoru Vc na području Federacije BiH, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.