CIJENE RASTU

Ivan Stojanović iz Udruženja malinara za "Avaz": Sve ispod 10 KM po kilogramu nije neka cijena

Cijene repromaterijala su se drastično povećale, a azotna đubriva su otišla i do 300 posto, rekao je

Ivan Stojanović: Nema logike da u Srbiji bude veća cijena. AVAZ

S. S.

18.6.2022

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara "Vilamet", koje zastupa malinare na tri općine Srebrenica, Bratunac i Milići, Ivan Stojanović rekao je za portal "Avaza" da su se cijene repromaterijala dosta povećale te da zbog toga cijena maline bi trebala da bude minimalno 10 KM.  

- Mi smo na Upravnom odboru zauzeli stav da cijene trebaju biti kao u okruženju. Primjera radi Srbija ima veliki uticaj na tržištu i diktira neke cijene, a već vidimo da je kod njih izašla cijena od 600 dinara, što je oko 10 KM. Imam saradnju sa ljudima sa svih područja, od Bugojna, Arilja, Šapca, i kako govore trebala bi da bude i veća cijena od tih 10 KM. Zbog toga smo zauzeli stav da sve ispod 10 KM nije neka cijena - rekao je Stojanović za portal "Avaza".

Kako je pojasnio, zbog niskih cijena je došlo do nedostatka maline na tržištu. Dodao je i da se cijena repromaterijala drastično povećala. 

- Cijene repromaterijala su se drastično povećale, a azotna đubriva su otišla i do 300 posto. Ostali repromaterijal je poskupio od 50 do 80 posto, a neki čak i 100 posto, ali najveći problem su đubriva koja su osnova za maline. Ako je cijena prošle godine bila 6,5 KM plus PDV plus premija to je bilo više od 7KM, sada mora biti veća. Nema logike da u Srbiji bude veća, jer je isto tržište, isto područje, ista klima. Ova početna cijena je vaganje, a krajnja cijena koja bude sve ispod 10 KM mi nismo zadovoljni - zaključio je Stojanović za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.