PUTEM DO MORA

Prodavačica Branka u dolini Neretve: Bogami narod nema para

Svi komentarišu: "Uh , što je skupo". Pa, skupo je sve

Branka za svojim štandom: Sve je domaće. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

19.6.2022

Prodaja voća i povrća na štandovima uz cestu specifična je za dolinu Neretve. Na putu  od Mostara do mora bezbroj je šarenih tezgi, gdje se lokalni poljoprivrednici prodaju svoje voće i povrće.

Sezona krene s prvim trešnjama i traje sve do kasnog ljeta, nerijetko do sredine jeseni.


Brankin štand jedan je od brojnih na jugu zemlje. M.Smajkić

Mnogima je ovakav način direktne prodaje jedini izvor prihoda, poput Branke koja godinama svoje voće i povrće prodaje uz cestu južno od Mostara.

Ono što ne uspije proizvesti, kaže za portal "Avaza", nabavi od komšiluka, jer, kako kaže, na štandu mora biti svega.

- Cijela porodica se bavi ovim poslom i zimi živimo od onoga što zaradimo ljeti. Ali, sve je teže. Bogami, kako je sve poskupilo, posla je slabije. Maj je bio dobar, trešnje su dobro rodile i nekako su se svi iz Bosne , valjda, nakon korone  zaželjeli trešanja. Ovaj mjesec je baš loše počeo, a evo ima svega, od bresaka, nektarina, kajsija, povrća raznog. Ali, nekako je juni uvijek slab.Ja ga zovem prelazni mjesec. Ni tamo ni 'vamo. Nekako to je vrijeme kada još nisu počeli godišnji odmori, pa ljudi slabije idu na more -  priča Branka za portal "Avaza".



Voće karakteristično za Hercegovinu. M.Smajkić

Nada se da će juli i avgust donijeti bolju zaradu.

- Narod Bogami nema para, svi komentarišu : „Uh, što je skupo“. Pa, skupo je sve. Odeš u prodavnicu, pa ti se zamanta od cijena. A, opet kad skontam, najbolje naš narod kupuje, naši kupuju nakilo, a stranci pomalo -  kaže Branka za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.