REAKCIJE

Oštro demantirali navode da je ugroženo poslovanje: Ko stoji iza pokušaja nasilnog i nezakonitog preuzimanja "Bosnalijeka"?

I dalje bilježe sjajne, ako ne i najbolje rezultate u historiji poslovanja

Administrativna zgrada. Bosnalijek

Avaz.ba

20.6.2022

Vezano za članak koji je objavljen u „Dnevnom avazu“ dana 17. 6. 2022. godine, oglasili su se iz kompanije „Bosnalijek“ i oštro demantirali navode da je ozbiljno ugroženo poslovanje i nastavak nesmetanog rada „Bosnalijeka“, te da su natpisi ovog tipa i aktivnosti koje stoje iza toga jedini koji ugrožavaju poslovanje kompanije.


Udari i pritisci

Ovim povodom je saopćeno da su ovakvi tekstovi jasan rezultat pokušaja nezakonitog ovladavanja kompanijom od grupe dioničara, počevši od 6. decembra, kada je priveden direktor Uzunović. Svemu je svjedok i šira javnost, uzimajući u obzir da je ova grupacija mjesecima lažno plasirala informacije o smjeni Nadzornog odbora na nelegalno održanom skupu koji su nazvali skupštinom, preko samoprozvanog predsjednika lažnog Nadzornog odbora Madžida Avdagića, a koji je takve informacije javno iznosio.

Nelegalnost tih aktivnosti i imenovanja koja su proistekla iz tog skupa potvrdila je Komisija za vrijednosne papire FBiH odbijanjem upisa ovako izabranog Nadzornog odbora. Shodno rješenjima regulatora, potvrđena je legalnost trenutnog Nadzornog odbora i Uprave „Bosnalijeka“.

Vezano za navode da je ugroženo poslovanje, iz kompanije je saopćeno da, i pored toga što su u posljednjih šest mjeseci suočeni s ogromnim udarima i pritiscima, kao i ratom u Ukrajini, a s obzirom na to da je Rusija najveće tržište „Bosnalijeka“, i dalje bilježe sjajne, ako ne i najbolje rezultate u historiji poslovanja.


Veća dobit

Kompanija je u posljednjih osam godina ostvarila vrhunske rezultate u svakom segmentu poslovanja.

Ostvareni su rekordni prihodi u iznosu većem od 1,115 milijardi KM te je dobit veća od 102 miliona KM, uz kontinuiranu isplatu dividende dioničarima u ukupnom iznosu od skoro 30 miliona KM, tako da dioničari svake godine, u skladu sa rastom prihoda, dobivaju i veću dividendu. Usporedbe radi, u ciklusu od osam godina prije stupanja u mandat ove trenutne Uprave, na čelu s Uzunovićem, realizirano je svega 49 miliona KM dobiti te je isplaćeno samo 6 miliona KM, pa je godišnja dividenda po dionici bila i do tri puta manja od one koja se isplaćuje sada.


Samo prošle godine, prihodi firme iznosili su 154 miliona KM. Bosnalijek

Samo prošle godine, prihodi firme iznosili su 154 miliona KM, dok je dobit iznosila čak 15 miliona KM. Uprava, s Nedimom Uzunovićem na čelu, uspjela je da sačuva kompaniju koja ima tradiciju od 71 godinu, koja danas uspješno izvozi proizvode u više od 27 država širom svijeta, što je u posljednjih osam godina „Bosnalijek“ svrstalo u sami vrh farmaceutskih kompanija u ovom dijelu svijeta i omogućilo da uspješno parira kompanijama iz država Evropske unije, a što nije zabilježila niti jedna proizvodna kompanija s ovako dugom tradicijom, koje su mahom uništene u BiH.

Iz godine u godinu, „Bosnalijek“ obogaćuje svoj portfelj vrhunskim proizvodima koji su prepoznati u državi i šire.


Rekordni rezultati

Upravo su rekordni rezultati ključni razlog zašto jedna grupa dioničara pod svaku cijenu želi ovladati firmom, a već je ranije spominjano da je u toku pokušaj jednog od najvećih nelegalnih preuzimanja kompanija u poslijeratnoj BiH gdje se, obavljanjem skrivenih transakcija preko skrbničkih računa, nastoji ovladati kompanijom ne poštujući odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava, čime se mali dioničari grubo dovode u nepovoljan položaj, a s čim su već upoznate nadležne institucije i organi.

Jasno je da su Uzunović i trenutna Uprava značajna prepreka na tom putu te se, tekstovima poput ovog od 17. juna, želi pod svaku cijenu diskreditovati njihov rad, što Uprava neće dozvoliti i nastavit će se boriti, kako za sve dioničare tako i za radna mjesta u kompaniji, uvažavajući zakonsku obavezu Uprave da u potpunosti štiti zakonitost rada kompanije i svih njenih organa.


Netačne informacije

Osvrćući se na navode iz navedenog teksta kako aktuelna Uprava ne dozvoljava vlasnicima raspolaganje kapitalom, ističu da je bilo kojem poznavaocu zakonskih rješenja jasno da upravljačka tijela nemaju mehanizme da utječu na vlasnike kapitala i njihov rad. Neprihvatljivo je da se u tekstu iznosi da je Uzunović optužena osoba, iako to nije istina, čime se Uzunović namjenski želi u javnosti prikazati negativcem koji ugrožava poslovanje kompanije kroz dezavuisanje iste iznošenjem netačnih informacija.


Nedim Uzunović, direktor "Bosnalijeka". Bosnalijek

- Jedina smo kompanija u državi i šire gdje se direktor s ciljem diskreditovanja i udaljavanja iz „Bosnalijeka“ dva puta pretresa i hapsi, drugi put u samo sedam dana nakon što je odlukom Suda BiH vraćen na posao, nebrojeno puta državne agencije ulaze i izuzimaju dokumentaciju, a mi i dalje radimo i pravimo rezultate najbolje do sada. Sve to pokazuje našu izvrsnost i snagu kojom se rijetko koja kompanija može pohvaliti - poručili su iz „Bosnalijeka“.

Sindikat protiv nezakonitog preuzimanja

Povodom teksta objavljenog u „Dnevnom avazu“ 17. juna oštro je reagirao i Sindikat „Bosnalijeka“.

- Sindikat je odlučan u nastojanju da ne dozvoli ugrožavanje radnih mjesta i opstanka „Bosnalijeka“. Nećemo dozvoliti uništavanje „Bosnalijeka“ po receptu koji je viđen toliko puta u nizu kompanija u BiH. Ne dozvoljavamo da se javnost dezavuiše pogrešnim informacijama o ugroženosti našeg poslovanja - saopćeno je.

„Bosnalijek“ je uspješna kompanija koja ima strateški značaj za državu. U posljednjih osam godina „Bosnalijek“ je ostvario vrhunske rezultate i pokazao da se na njega i na njegove radnike svi građani mogu osloniti, naročito u vremenu krize.

- Radnici „Bosnalijeka“ imaju osigurana sva zakonska prava, a čime se trenutno može pohvaliti rijetko koja kompanija u BiH s tako dugom historijom postojanja, i to upravo zahvaljujući trenutnoj Upravi i njihovom odnosu prema radnicima. Nećemo dozvoliti nikome da uruši dostignuti nivo radničkih prava niti da obara vrijednost dionica koje posjedujemo kao radnici kompanije, a što će se desiti ako se dozvoli nastavak nelegalnog preuzimanja bez poštivanja zakona - poručili su iz Sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.