DRUGA ZBIRKA PJESAMA

Srebrenički gorštak piše knjige

Ako ne nađem sponzora, prodat ću dva konja, kaže ovaj 77-godišnjak

Bektić: Vratio se iz Njemačke. Avaz

Piše: S. Smajlović

25.6.2022

Nakon što je prije tri godine promovirana zbirka ljubavnih pjesama „Čobanica“, autora Emina Bektića (77) iz Jasenove kod Srebrenice, u pripremi za štampanje je još jedna zbirka. Prva sadrži 30, a druga 60 pjesama koje se mogu komponirati i pjevati uz šargiju i saz.

- Veliki sam ljubitelj prirode i narodnih običaja, što potvrđuje i sadržaj pjesama, a svaka od njih proteže ljubav prema prirodi i ženama koje su u pjesmama na najbolji način uz određene lijepe epitete opisane - pojašnjava Bektić, dodajući da je prilikom pisanja koristio narodne izraze, karakteristične za ovaj kraj.


Nosi saz

Inače, Emin je otac Ćamke, Kadire, Fatime i Dženete Bektić, koje su postale poznate zbog fotografije na kojoj kroz snijegom ovejane srebreničke šume galopiraju na konjima.

Zbog obaveza na poljoprivrednom imanju i ergeli od 15 konja Emin Bektić, penzionirani njemački rudar iz planinskog sela, rijetko silazi u grad. Kada mu se za to ukaže prilika, u grad ne ide bez saza.

Nakon što završi planirane obaveze, Emin iz automobila uzima saz, naštima ga i svirkom i pjesmom obiđe grad, a zatim svrati u prvi restoran, gdje pjesmom, muzikom i šalom zabavlja građane na ulici i restoranima, bez ikakve naknade.

Kaže da pjeva izvorne pjesme koje su njegovo autorsko djelo. Sam piše stihove, komponira ih, a teme su ljubav, mlade udovice, čobanice i raskinute ljubavne veze.

Sestre Bektić postale poznate nakon fotografije na kojoj galopiraju kroz snijeg. Arhiv

Nema sredstava

- Za štampanje prve zbirke pjesama imao sam donatora, a za ovu drugu nemam sredstava, jer na fakultetima trenutno školujem tri kćerke. Na sreću Kadira je završila bankarstvo i dobila posao u jednoj banci u Sarajevu. Razmišljam da prodam dva konja, ali očekujem da će se pojaviti neki sponzor - nada se ovaj srebrenički gorštak.

Odlazak na Ajvatovicu

I ove, kao i proteklih pet godina, Emin Bektić, srebrenički gorštak, s konjima putuje na Ajvatovicu. Nakon džuma-namaza u musali Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, on će se danas pridružiti konjanicima iz Podrinja.

- U odnosu na ranije, ove godine zbog obaveza neće na Ajvatovicu ići moje kćerke Kadira, Fatima i Ćamka. S dva odsedlana konja sa mnom ide kćerka Dženeta - kazao nam je Bektić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.