SARAJEVO

Omladinski Film Festival od 19. do 23. jula: Za publiku pripremljeni vrhunski sadržaji

Među gostima OFF-a bit će i Blaer Hirinkson, a najveća senzacija svakako će biti Andre Lamoglia

Argentinski film "Sublime" otvara 14. OFF. Facebook

N. Ć.

8.7.2022

Ovogodišnji Omladinski Film Festival (OFF), koji je na rasporedu od 19. do 23. jula, donosi mnoštvo dobrog sadržaja i zanimljivih filmova.

Direktor OFF-a Kenan Musić je na konferenciji za medije istekao kako slijedi najveće i najbolje izdanje ovog festivala dosad.


Mladi autori

- S četrdeset filmova, skoro 200 akreditiranih gostiju i 8.000 posjetilaca koje očekujemo, pravimo festival koji nije važan samo nama i našim gostima nego i ovom gradu, kulturi, filmu, umjetnosti. Ugostit ćemo nagrađene glumce, reditelje, autore i, najbolje od svega, nastavljamo tamo gdje smo stali 2019. godine, prije pandemije - kazao je Musić.

Selektor Festivala i direktor Programa kratkog filma, reditelj Ado Hasanović je oduševljen brojem prijavljenih filmova te idejama, energijom i pričama mladih autora. Gledajući 200 filmova, od samog početka je, kako ističe, znao da će biti teško odabrati 14 najboljih za jednu i pet za drugu selekciju.

Razlog za održavanje pres-konferencije u zgradi Instituta “Goethe“ je saradnja koju je Institut ostvario s OFF-om ove godine. Osim finansijske pomoći, Institut je ovom festivalu ustupio i kancelarijski prostor te pomoć pri realizaciji programa njemačkog filma i programa „In Focus: Ukraine“.

Specijalne nagrade

Ovogodišnje specijalne nagrade u kategorijama „Best New Apperance“ i „Najbolji mladi glumac“ bit će dodijeljene mladim glumačkim tinejdžerskim zvijezdama. Među gostima ovog festivala bit će Blaer Hirinkson, mladi islandski glumac koji se predstavlja filmom „Heartstone“, a najveća senzacija svakako će biti Andre Lamoglia, kojem će biti uručena nagrada u kategoriji „Best New Apperance“ za ulogu u petoj sezoni planetarno popularne Netflix serije Elite.

Ulaznice za komercijalne sadržaje OFF-a bit će dostupne online od 12. jula, a u box office centru ispred Narodnog pozorišta od 15. jula.

Nova lokacija

U sklopu ovogodišnjeg OFF-a, projekcije će se održavati i na novoj kinolokaciji - Vils Summer Screen. Ovo je program koji se realizira uz pokroviteljstvo Općine Novo Sarajevo, a u saradnji s JU Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo. U sklopu Vils Summer Screen-a bit će prikazano pet dugometražnih filmskih hitova, a posljednja dva dana OFF-a na rasporedu su koncerti grupa „Skroz“ i S.A.R.S. Ulaz na sve sadržaje u sklopu Vils Summer Screen-a je besplatan.

Festival se ove godine održava na četiri festivalske lokacije: Pozorište mladih, Gimnazijska ulica (otvoreno kino), a osim Vilsonovog šetališta, tu je i Institut „Goethe“ na Džidžikovcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.