NOVI UDAR

Posljedice izjednačavanja dolara i eura: Američki proizvodi skuplji za BiH

Euro je značajno oslabljen evropskom energetskom krizom zbog rata u Ukrajini

Prvo izjednačavanje nakon 20 godina. Agencije

Piše: A. Kukić

14.7.2022

Prvi put za 20 godina u svijetu je izjednačen kurs između eura i američkog dolara.

Jučer ujutro jedan euro bio je jednak jednom dolaru, što znači da je vrijednost eura niža za više od 12 posto u odnosu na vrijednost s početka godine.


Valutni odbor

To znači da je euro najslabiji u odnosu na dolar od zime 2002. godine.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, objasnio je u razgovoru za „Avaz“ kakav utjecaj ovo izjednačavanje ima na BiH.

- Razumijevajući da je konvertibilna marka (KM) vezana za euro putem institucije Valutnog odbora, rast dolara u odnosu na euro znači da će naši proizvodi biti jeftiniji za SAD, odnosno za američke potraživače. Također, s druge strane, znači da će američki proizvodi i usluge koje oni nude biti skuplji za Evropu, odnosno BiH - kazao je Čavalić.


Čavalić: Snažan dolar nije u interesu SAD. Agencije

Euro je značajno oslabljen evropskom energetskom krizom zbog rata u Ukrajini, jer je Rusija osiguravala oko 40 posto evropskog plina.


Energetska kriza

Paritet između eura i dolara dolazi u trenutku kada je Rusija zatvorila ključni plinovod “Sjeverni tok 1”, kojim se plin prenosi ka Njemačkoj.

- Vjerovatno će ovo biti kratkoročno i doći će do stabilizacije u narednom periodu, međutim, sada energetska kriza, koja je u najvećem dijelu pogodila Evropu, ukrajinsko pitanje i slično uvjetovali su rast dolara.

Snažan dolar dugoročno nije u interesu ni SAD, jer značajno poskupljuje i njihov izvoz i na jedan drugi način šteti njihovim izvoznim kompanijama - istakao je Čavalić.

Agresivna politika

Vrijednost eura u odnosu na dolar također je na udaru zbog monetarne politike Centralne banke SAD (Fed), koja se u borbi protiv rastuće inflacije odlučila na agresivniju politiku od Evropske centralne banke, koja namjerava postepeno dizati kamatne stope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.