POSKUPLJENJA

Nedžad Bićo za "Avaz": Cijene brašna i hljeba će diktirati uvoz

Što se tiče naše proizvodnje koja iznosi između 20 i 30 posto kompletnih potreba BiH, to je zanemarljivo, istakao je Bićo

Bićo: Otkupna cijena pšenice u FBiH nije loša. Avaz

Piše: H. J. I.

21.7.2022

Problemi s poljoprivredom u Bosni i Hercegovini ne jenjavaju, pa su tako prethodnog mjeseca u nemogućnosti da prodaju pšenicu koju proizvedu, poljoprivrednici iz bh. entiteta RS najavili da će od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tražiti privremenu zabranu uvoza pšenice, a koja bi iznosila 120 dana.


Otkupna cijena pšenice

Kako je istakao za portal "Avaza" Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, njihov zahtjev još nije razmotren.

- Ministar je na godišnjem, a mi još čekamo. Otprilike iste zahtjeve su poslali i poljoprivrednici iz RS-a pa vidjet ćemo šta će biti ovih dana. E sad, ja čisto sumnjam da će se išta desiti. Bit će to kao i prošle godine kad smo tražili da se uvedu prelevmani i carine na meso i na ostalo. I sad već nije samo pšenica i lubenica nisu problem, već je opet meso problem i sve ostalo - rekao je Bićo.

Kada je u pitanju otkupna cijena pšenice, Bićo je rekao da situacija u FBiH nije loša.

- Uvijek može bolje naravno, ali treba misliti i na građane. Što je skuplji otkup pšenice, bit će skuplje i brašno a na kraju i hljeb. Ali generalno, nije loše. Ja sam danas dobio informaciju i potvrdu na papiru da mlin u Odžaku otkupljuje pšenicu i po 70pf po kilogramu. Kad tome još dodate poticaje, to i nije loše.


"Statistička greška"

Bićo je podvukao da će cijene brašna i hljeba diktirati uvoz.

- Mora se stalno ponavljati, mi smo statistička greška u svemu. Dakle, ne možemo mi uticati na cijene, domaća proizvodnja. Nama sve diktira uvoz. Sve zavisi od uvoza, kakve oni cijene formiraju, tako će i biti. Što se tiče naše proizvodnje koja iznosi između 20 i 30 posto kompletnih potreba BiH, to je zanemarljivo. 80 posto se uvozi i to diktira cijenu na tržištu - zaključio je Bićo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.