SAOPĆENJE

Ambasada Velike Britanije: Osuđujemo zapaljivu retoriku lidera zadnjih dana

Domaći politički lideri imaju jasnu odgovornost da rade zajedno na provođenju reformi i postignu kompromise u najboljem interesu BiH i njenih građana, navode iz Ambasade

Džulijan Rajli, ambasador Velike Britanije u BiH: Osuđujemo zapaljivu i opasnu retoriku. TWITTER

S. S.

27.7.2022

Ambasada Velike Britanije u BiH je podržala odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da nametne izmjene Izbornog zakona te osuđuju zapaljivu retoriku koja se koristila zadnjih dana.

- Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje i podržava ključnu ulogu visokog predstavnika u BiH. Današnja odluka visokog predstavnika Šmita je vrijedan korak ka jačanju integriteta i transparentnosti izbora u oktobru. Slobodni i pravični izbori su temelj svake demokratije - poručili su iz Ambasade Velike Britanije te dodaju:

- Ujedinjeno Kraljevstvo snažno osuđuje zapaljivu i opasnu retoriku koju su određeni pojedinci i lideri koristili zadnjih dana. Domaći politički lideri imaju jasnu odgovornost da rade zajedno na provođenju reformi i postignu kompromise u najboljem interesu BiH i njenih građana. 

Podsjećamo, ranije su i Ambasade SAD-a poručili da su šokirani i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo pozvali na neodgovoran odgovor Milorada Dodika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.