NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Duvnjak: Na autoputu Sarajevo - Zenica nema niti jedne benzinske pumpe

Šta je sa odmorom, pauzom, prinudnom situacijom u kojoj se mogu naći putnici u autobusu, vozači koji su umorni, vozači kamiona, upitao je

Jasmin Duvnjak: Zar je moguće da na 70 kilometara ne postoji benzinska pumpa?. FENA

S. S.

28.7.2022

U toku sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH prilikom rasprave o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine Autocesta na Koridoru Vc za period od 20 godina vodila se velika diskusija, ali on na kraju ipak nije dobio podršku.

Najfrekventniji dio autoceste

Prvi se obratio delegat Jasmin Duvnjak (SDA):

- Kako je moguće da na najfrekvetnijem dijelu autoceste na Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini Sarajevo - Zenica nemamo benzinske pumpe, odmorišta, odnosno odmarališta, parkinga za teretni saobraćaj, za pauze za autobuse. Da ne kažem da nema nekih vidikovaca, sa turističkog aspekta. Pogotovo je to zanimljivo za potez Sarajevo - Zenica. Zar je moguće da na autoputu, na potezu od 70 kilometara ne postoji benzinska pumpa - rekao je Duvnjak te nastavio:

- Vi putujete od Sarajeva do Zenice, na autoputu nemate benzinske pumpe. Morate sići sa puta u Ilijaš, Visoko, Kakanj, da bi natočili gorivo. Šta je sa odmorom, pauzom, prinudnom situacijom u kojoj se mogu naći putnici u autobusu, vozači koji su umorni, vozači kamiona? Da li moraju parkirati šleper u nekom prigradskom naselju? Na dijelu Zenica - Sarajevo ima jedna benzinska pumpa, ali Sarajevo - Zenica nema - kazao je.

Ugrožavanje ljudskih prava

Govorio je i delegat Aner Žuljević (SDP).

- Interesuje me šta ovo u pravnom smislu znači dopuna Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine Autocesta na Koridoru Vc i sa aspekta uloge lokalne zajednice. Da li se ovo kosi sa drugim zakonima, šta podrazumijeva i do kojeg nivoa slobode Autoceste FBiH dobijaju u smislu odluka. Recimo kod izmještanja objekata, ako teren u određenom mometnu ne zadovoljava uvjete, trebate nešto pomaknuti. Za koliko, gdje? Koga morate pitati, morate li ikoga pitati ili se može donijeti poslije usvajanja ove odluke, da se niko ništa ne mora pitati. Mogu se ugroziti nečija ljudska prava. Hajmo o privatnim parcelama koje bi mogle zasmetati za neku promjenu lokacije. Interesuje me šta ova odluka ako danas za nju podignemo ruke znači sa aspekta implementacije i generalno ljudskih prava vlasnika parcela.  Ovo prvi put vidim za 15 godina bavljenja politikom - poručio je Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.