OGLASILI SE

Sindikat metalaca Federacije BiH: Metalska industrija u sve nepovoljnijem položaju

Od Vlade FBiH Sindikat metalaca zahtijeva hitnu reakciju i konkretnu pomoć firmama metalske industrije

Sa održanog sastanka. Sindikat metalaca Federacije BiH

A. O.

29.7.2022

Sindikat metalaca Federacije BiH je na skupu sindikalnih predstavnika, na kojem je bilo prisutno više od 120 učesnika iz skoro svih sindikalnih podružnica u Federaciji Bosne i Hercegovine, razmotrio je te usvojio zahtjeve koji su upućeni Vladi i Udruženju poslodavaca FBiH te granskim sindikatima okupljenim u Savez samostalnih sindikata BiH.

Od Vlade FBiH Sindikat metalaca zahtijeva hitnu reakciju i konkretnu pomoć firmama metalske industrije: BNT-TMH d.d. Novi Travnik, BINAS d.d. Bugojno, ZRAK d.d. Sarajevo, Tvornica alata d.d. Goražde, VOLKSWAGEN Sarajevo d.o.o. Vogošća - saopćeno je iz navedenog sindikata.


Propast i porast

Kako su istaknuli metalska industrija i radnici zaposleni u firmama tog sektora iz dan u dan nalaze se u sve nepovoljnijem položaju.

Ukazuju da na izuzetno težak radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj velikog broja metalskih radnika, te složeno stanje u privredi, koje prijeti kolapsom i gašenjem velikog broja firmi i gubitkom hiljada radnih mjesta, ukazuju i brojni protesti i štrajkovi širom Federacije BiH.

- Bez konkretne pomoći i mjera Vlade FBiH pristaje se na poraz i na propast privrede u globalu. Želimo da ukažemo na veliko nezadovoljstvo naših radnika, te kako ne bi došlo do daljnje eskalacije nezadovoljstva, pozivamo vas na hitnu reakciju i konkretnu pomoć firmama metalske industrije: BNT-TMH d.d. Novi Travnik, BINAS d.d. Bugojno, ZRAK d.d. Sarajevo, Tvornica alata d.d. Goražde, VOLKSVVAGEN Sarajevo d.o.o. Vogošća - navodi se u saopćenju.


Pokretanje pregovora

Sindikat metalaca FBiH od Udruženja poslodavaca FBiH zahtijeva pokretanje pregovora u vezi izmjena člana 38. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost prerade metala u Federaciji BiH.

Također, pozivaju predstavnike granskih sindikata udruženih u Savez samostalnih sindikata BiH na hitno organizovanje Skupštine/Kongresa Saveza samostalnih sindikata BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.