DIREKTOR CIVILNE ZAŠTITE

Brkanić za "Avaz": Osim Buća Potoka nije bilo kritičnih situacija, za sada nema prijetnji od ekstremnih poplava

Uglavnom je problem ta začepljenost odvodnih kanala koja je prouzrokovala lokalne bujice na ulicama. Što je važno nije došlo do izlijevanja rijeka, poručio je

Brkanić: U Buća Potoku je standardan problem koji se vuče godinama. Avaz

Piše: E. Ć.

9.8.2022

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu jučer je pala velika količina kiše, a kako to obično bude, nastanu veliki problemi jer su začepljeni i stari odvodni kanali, pa zbog toga imamo lokalne bujice na ulicama.

Kako je za portal "Avaza" kazao direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Dženan Brkanić, iako je jučer palo mnogo kiše, nije bilo kritičnih situacija. Osim one u Buća Potoku, kod podvožnjaka gdje su se zaglavila dva automobila.








- Bilo je izlijevanja iz šahtova, ali ništa strašno. U Buća Potoku je bio problem, gdje su vatrogasci reagovali. Tu je bila najkritičnija situacija. Uglavnom je problem ta začepljenost odvodnih kanala koja je prouzrokovala lokalne bujice na ulicama. Što je važno nije došlo do izlijevanja rijeka - rekao je Brkanić za portal "Avaza".

Famozni podvožnjak u Buća Potoku pravi probleme mještanima kada god padne i malo kiše. Tako je bilo i jučer, kada su se zaglavila dva automobila, zbog čega su morali intervenisati i vatrogasci.

- U Buća Potoku je standardan problem koji se vuče godinama. Nadam se da će nekada doći do saniranja tog podvožnjaka. Vatrogasci su intervenisali i izvukli vozače koji su se zaglavili - kazao je Brkanić.



Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuju nas novi pljuskovi, ali, kako kaže Brkanić, za sada nema prijetnji od ekstremnih poplava.

- Mi koordiniramo sa Federalnim hidrometeorološkim zavodom. Jučer je nakon dugo vremena padala velika kiša. Zemlja je suha i logično da će doći do ovakvih pojava. Sad zasad nemamo prijetnje da će biti nekih ekstremnih poplava.

Kolege iz operativnog centra su u komunikaciji sa Hidro i ako dobijemo informaciju da bi moglo doći do ekstremnih poplava, onda se izda posebno upozorenje svim pravno-fizičkim licima da se priprema za takvu situaciju.

Naravno, pratit ćemo situaciju, jedinice su tu. CZ je nadležna za spašavanje ljudi i imovine i mi ćemo učiniti sve što je u domenu našeg i opisu posla da to uradimo - poručio je Brkanić za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.