OTVORENO

Edin Dilberović, bivši bh. ambasador u Berlinu: Dodik državu doveo na stub srama

Ne samo da režemo granu na kojoj sjedimo nego izazivamo stvari u kojima normalni sistemi ne mogu naći adekvatan način reagiranja

Dilberović: Ne vode računa ni o vlastitom obrazu. Avaz

Piše: A. Bajramović

27.8.2022

Zbog činjenice da je Predsjedništvo BiH, "zahvaljujući" glasu Milorada Dodika, odbilo izdavanje agremana njenom novom ambasadoru, uslijedila je ekspresna reakcija Njemačke, koja traži brzo objašnjenje i najavljuje blokadu evropskog puta BiH.


Inat politika

Bivši ambasador BiH u Berlinu Edin Dilberović pojašnjava da države iz različitih razloga mogu uskratiti agreman ambasadoru druge zemlje, ali se to radi s opravdanim razlogom i diplomatskom šutnjom, a da eksplicitno odbijanje, na sjednici Predsjedništva, predstavlja presedan, posebno u 21. stoljeću.

- Vidim da se koriste različiti izrazi – od diplomatskog skandala, do najvećeg problema u diplomatiji od Dejtona naovamo. Radi se o odluci koja je karakteristična za naše političare – ishitrena, bez imalo razmišljanja, u inat... Suludo je govoriti da neko ne vodi računa o državnim interesima, već apsolutno ne vodi računa ni o vlastitom obrazu. Ovdje se radi o inat politici, predizbornoj kampanji i nečemu što je na rubu pameti - kaže Dilberović za „Avaz“.

Podsjeća da se agremani ne odbijaju čak ni ruskim ambasadorima u svijetu, ali ni ambasadorima drugih država koje su pod sankcijama, te da je ovo očit dokaz neuređenosti sistema u BiH.

- Sad smo svjesni da voluntarizam jednog člana Predsjedništva cijelu državu može dovesti na stub srama i to, ni manje ni više, s Njemačkom. Ako apstrahiramo činjenicu da je to jedna od najznačajnijih zemalja Evrope, EU i svijeta, to je i naš najveći i najznačajniji vanjskotrgovinski partner. Dakle, ne samo da režemo granu na kojoj sjedimo, ne samo da pravimo diplomatske skandale nego izazivamo stvari u kojima normalni sistemi ne mogu naći adekvatan način reagiranja - ističe Dilberović.


Lijeva noga

Smatra da je ovo jedinstvena prilika da se BiH pozabavi definiranjem pravila.

- Mora postojati pravilo kada, u kojim uvjetima, na koji način možete uskratiti agreman nekom ambasadoru, a ne ostaviti da je to isključivo mojom voljom, željom, jesam li danas ustao na lijevu nogu ili ne - dodaje Dilberović.


Neće zaboraviti

Očekuje da Predsjedništvo BiH na novoj sjednici prihvati agreman ambasadora Njemačke, bez obzira na to kako će glasati Dodik.

- Ne mislim da će Njemačka, što se tiče države BiH i njenih građana, stvarati bilo kakve posljedice po naše buduće odnose, ali što se tiče političara, pojedinaca, vjerujem da ozbiljne diplomatije, ozbiljne države ovakve stvari ne zaboravljaju - ističe Edin Dilberović, bivši ambasador BiH u Berlinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.