SRUŠENA 1941. GODINE

U džematu Cvilin u Ustikolini otvorena džamija obnovljena 81 godinu od rušenja

Svečanosti je u ime reisu l uleme Huseina ef Kavazovića prisustvovao vojni muftija Hadis ef Pašalić

Piše: A. Bajramović

28.8.2022

Sa današnjeg svečanog otvorenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

U džematu Cvilin u Ustikolini svečano je otvorena nekadašnja vojna džamija, koja je u ovom mjestu postojala do 1941. godine kada je srušena od strane četnika i kada je s njom ubijen i veliki broj stanovnika ovog kraja. Od inicijative za obnovu 2018. godine do svečanog otvaranja prošle su četiri godine.

- U januaru 2018 godine smo otkrili njene temelje i bio je to događaj kada su se ljudi uvjerili da je džamija zaista postojala na ovom mjestu. Godinu kasnije pokušali smo spasiti njene kamene temelje, ali nismo to mogli. U decembru smo počeli radove. U izgradnji ove džamije ima dosta vakifa sa našeg područja, ali I onih koji nisu vezani za ovaj prostor. Dosta je i anonimnih, tako da je ovo danas nesto posebno za sve džematlije ovdje - kazao nam je predsjednik Građevinskog odbora Edin Čengić.

Džamija u Cvilinu, prema svim dostupnim podacima, nekada je bila vojna džamija na desnoj obali Drine, iz vremena prije nego što je vojska sultana Fatiha prešla Drinu.

- Do 1941. pripadala je velikom džematu koji se prostire od Jošanice do Gostičaja. Obnovili smo je u izvornom obliku. Uradili smo lakši dio, a na nama je da u budućnosti na Cvilinu formiramo jak džemat - istakao je Edib ef Efendić, glavni imam Medžlisa IZ Ustikolina.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić posebnu zahvalnost uputio je donatorima, izdvojivši Muhameda Hubanića iz Goražda koji je osigurao sredstva za sam početak obnove.

- Danas otvaramo Božju kuću na Cvilinu za koju postoje ozbiljne pretpostavke da je bila vojna džamija na desnoj obali Drine i da je Fatihova vojska ovdje boravila. Podizanjem ove Božje kuće podižemo sebe - istakao je Pitić.

Svečanosti je u ime reisu l uleme Huseina ef Kavazovića prisustvovao vojni muftija Hadis ef Pašalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.