UTVRĐENO PRISUSTVO TOKSINA

Sa proizvoda se povlači dječja kaša porijeklom iz Austrije

Okratoksin A nije u skladu s propisima o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod "Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich/Bio nemlecna ovesna kase s prichuti jablka a broskve 200g" brenda "dm babylove". Agencija za sigurnost hrane BiH

E. Ć.

31.8.2022

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je objavila kako se sa tržišta povlače proizvodi brenda "dm babylove" i "HIPP BIO" zbog utvrđenog prisustva toksina i stranih tijela.

Agencija je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene dječje kaše porijeklom iz Austrije u kojima je utvrđena prisutnost okratoksina A.


Proizvod u kojem su utvrđeno prisustvo toksina i stranih tijela. Agencija za sigurnost hrane BiH

Okratoksin A nije u skladu s propisima o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani. Obavijest se odnosi isključivo na proizvod "Bio Kinderporridge Apfel-Pfirsich/Bio nemlecna ovesna kase s prichuti jablka a broskve 200g" brenda "dm babylove".

Sve raspoložive informacije o proizvodu, sukladno važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.