ANALIZA

Zašto šuti opozicija na Erdoanove izjave

Bošnjaci kao sitni kusur dinastičkih interesa

Stranke trojke: Uglavnom šute na izjave predsjednika Turske. Avaz

Piše: D. Hadžović

10.9.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, učinio je ono čega su se mnogi i pribojavali – pružio je direktnu i otvorenu podršku Bakiru Izetbegoviću.

Ugroženi muslimani

No, čak ni ovo otvoreno nedržavničko miješanje u unutarpolitičke odnose u Bosni i Hercegovini ne bi bilo toliko problematično da usto nije poslao i jednu krajnje opasnu poruku. Između redova spočitavajući izdaju opozicionim političarima koji su „otišli od mog brata Bakira“, Erdoan je zaključio kako Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane.

Erdoan koristi vjerske emocije kako bi među Bošnjacima probudio strah, svodeći ih na ugroženu vjersku manjinu, dio globalnog muslimanskog svijeta koji Zapad tobože dijeli. Ovakva retorika umanjuje višedecenijsku borbu Bošnjaka za nacionalnom emancipacijom i težnju ka sekularnom građanskom društvu.

Druga stvar, Bošnjaci i BiH, kako geografski tako i civilizacijski te po opredjeljenju većine svojih građana, pripadaju zapadnoj civilizaciji i njenim političkim i društvenim vrijednostima. Upravo pomoći zapadnih država možemo zahvaliti reforme, izgradnju i jačanje državnih investicija, milijarde donacija i investicija te podršku cjelovitosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

U situaciji kada Milorad Dodik najavljuje moguća otcjepljenja i pokušava otimati nadležnosti države, a za to dobiva neskrivenu podršku Rusije, krajnje je opasno Bošnjacima slati poruku da im je glavni neprijatelj Zapad, koji je upravo i spriječio Dodika u takvim pokušajima.

Stoga zabrinjava šutnja opozicije na opasne poruke Erdoana i miješanje u izbornu kampanju u BiH.

Antizapadno ponašanje

Jedan od rijetkih koji su reagirali je Fahrudin Radončić. Lider SBB-a je poručio kako je veliki problem to što Erdoan gura Bošnjake u antizapadno ponašanje te da je samo zahvaljujući zapadnim zemljama SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i drugim državama EU i NATO-a zaustavljena agresija na Bosnu i Hercegovinu. Postavio je i pitanje zašto Erdoan nije kao glavnu opasnost po Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake i muslimane potencirao, primjera radi, separatističku politiku Milorada Dodika, nego zapadne zemlje.

Bivši ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija izjavu Erdoana nazvao je "zastrašujućom". Od opozicionih stranaka još je reagirala i Sabina Ćudić iz Naše stranke, koja je poručila da je Izetbegović u Erdoanovu korist širio antizapadni sentiment, zavađajući nas s ljudima koji su uložili više u BiH nego što je Turska. I to je bilo sve od reakcija.

SDP, prema broju glasova vodeća politička stranka, slijedila je svoju tradiciju nezamjeranja, pa je na Erdoanove skandalozne izjave odšutjela. Šute i Dino Konaković i NiP, koji su nas prethodnih mjeseci nastojali uvjeriti kako imaju sjajne odnose s Erdoanovom AK partijom, iako bismo u izjavi o onima koji su „otišli od mog Bakira“ ponajprije mogli njih prepoznati.

Rušenje mostova

I ovakvo ponašanje opozicije umnogome govori zašto su BiH i Bošnjaci danas dospjeli tu gdje jesu. Dok je Izetbegović rušio bošnjačke mostove na Zapadu, a sebe i bošnjačku politiku potpuno podređivao turskim hirovima s Istoka, opozicija je taj pogubni zaokret u vanjskoj politici pratila nijemim pogledima i mlakim reakcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.