ZIJAD BEĆIROVIĆ

IFIMES: Glasove treba brojati i u FBiH, Radončić je pokraden po četvrti put

Nevjerovatno je da je njegova stranka ne uđe u sastav Federalnog parlamenta, rekao je Bećirović

Bećirović: Po četvrti put je pokraden Fahrudin Radončić i SBB. Printscreen / Avaz

Piše: A. Č. / N1

10.10.2022

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović komentirao je trenutnu aktuelnu političku situaciju u BiH, sinoćnje proteste u Banjoj Luci, kao i odluku Centralne izborne komisije BiH da se ponovo prebroje glasovi u RS za nivo predsjednika i potpredsjednike.

- Očekivan potez, odnosno odluka CIK-a. Samo jedan član, Vlado Rogić nije glasao za tu odluku. Postoje osnovane sumnje da je došlo do izborne krađe, prevara i manipulacija, ne samo za izbor predsjednika RS. Poređenja radi, Željka Cvijanović dobila je 40.000 više glasova od Milorada Dodika u istoj izbornoj jedinici - rekao je Bećirović.


Najave drugih stranaka

Konstatirao je da su se desile i izborne prevare i krađe u Federaciji.

- Po četvrti put je pokraden Fahrudin Radončić i SBB. Nevjerovatno je da je njegova stranka ne uđe u sastav Federalnog parlamenta. Tamo ima svoje ministre koji su dobrim dijelom doprinijeli da je ta vlada bila relativno uspješna. Vidimo i najave BOSS-a i nekih drugih stranaka - rekao je Bećirović u Danu uživo na N1.


Stvarna volja građana

Slučaj za izbora predsjednika RS, kako kaže Bećirović, ukoliko se potvrde nepravilnosti, vjerovatno će otvoriti istragu i vjerovatno ponavljanje izbora na nekim drugim dijelovima vlasti.

- U svakom slučaju oni koji budu izabrani, nema sumnje, nemaju sumnje da su izabrani pod nekim prevarama, izbornom krađom tako da je prebrojavanje glasova put da se utvrdi istinski pobjednik izbora, odnosno stvarna volja građana BiH na različitim nivoima vlasti - rekao je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.