BANJA LUKA

Ivanić: Brojanje glasova je normalna procedura, ne razumijem čemu strah

Potvrda da je sve bilo uredu čak ima svoj pozitivni aspekt, ali ako se pokaže da nije bila uredu, pobjednici to treba da prihvate, rekao je Ivanić

Mladen Ivanić. PRINTSCREEN

Piše: A. O.

13.10.2022

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić danas je u Banjoj Luci govorio o ponovnom brojanju glasova za pozicije u RS-u.

- Brojanje, sve su to procedure koje su sasvim normalne. Ja uopšte ne razumijem u čemu je strah i što se pravi tolika tenzija. Potvrda da je sve bilo uredu čak ima svoj pozitivni aspekt, ali ako se pokaže da nije bila uredu, pobjednici to treba da prihvate – rekao je Ivanić.

Dodao je da postoje zapisnici o primopredaji vreća i da je takva procedura. On je istakao da ne misli da je PDP vršio pritisak na CIK. Smatra da je na CIK bilo više pritisaka, ali s druge strane.

Naglasio je da bi BiH EU dala kandidatski status ako se prethodni evropski uslovi ispune.

- Na ponovnom brojanju nije moguće ponoviti neregularnosti. Mi iz opozicije mislimo da je bilo jako puno neregularnosti, a novo brojanje će pokazati ko je u pravu - vladajuća stranka ili opozicija koja ima puno primjedbi - rekao je Ivanić.

Istakao je da rukovodstvo PDP-a ima njegovu punu podršku, a dotakao se, kako on kaže, toga što MUP RS-a nije poduzeo određene aktivnosti koje je trebao.

- Uporedo s tim, ja sam očekivao, a nažalost to se nije desilo, da institucije iz RS-a provjere, po službenoj dužnosti, niz stvari koje su se pokazale da su išle mimo zakona. Mislim da MUP RS-a i Tužilaštvo BiH moraju provjeriti određene stvar - istakao je Ivanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.