FALSIFICIRANJE HISTORIJE

Brojni evropski gradovi otkazali projekciju filma "RS: Borba za slobodu"

S obzirom da je film već prikazan u Banjoj Luci očekuje se i reakcija visokog predstavnika Kristijana Šmita i Tužilaštva BiH

Na osnovu apela, pisama i peticija projekcije u brojnim gradovima Evrope već su otkazane. Twitter

Piše: A. Bajramović

15.10.2022

Odmah po najavi projekcije filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" reditelja Borisa Malagurskog, u kojem se falsificiraju historijske činjenice i glorificiraju ratni zločini, genocid i režim koji ga je počinio, pokrenula se bh. dijaspora, brojna udruženja i pojedinci kako bi spriječila ovakav pokušaj historijskog revizionizma. 

Na osnovu apela, pisama i peticija projekcije u brojnim gradovima Evrope već su otkazane. S obzirom da je film već prikazan u Banjoj Luci očekuje se i reakcija visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i Tužilaštva BiH, a na osnovu Inckovih izmjena krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.


Talas aktivizma bh. dijaspore

- Projekcije ovog filma širom Evrope najavljene su a da promotori očito nisu računali na talas aktivizma bh dijaspore. Inicijative za obustavljanje projekcije upućene su gradskim institucijama i policijskim upravama, pa su ti događaji već otkazani u Lucernu, Bernu, Lozani, Štutgartu, Ofenbahu, Roterdamu, Dizeldorfu, Briselu, Antverpenu i brojnim drugim gradovima – kaže magistrica političkih nauka i bh. aktivistica iz Ženeve Ajla Kuduzović.

Organizatori pokušavaju rezervirati sale i projekcije organizirati kao "privatne događaje", ali i u takvim slučajevima reagiraju policijski organi i procjenjuju sigurnosne rizike. Prema riječima Admira Mehmedovića, političara austrijskog SPO i člana Izvršnog odbora Saveza bh. udruženja Consilium Bosniacum u Austriji, projekcija je bila najavljena u Beču, Gratuliereu, Salzburgu, Lincu, Klagenfurtu i Vilahu, ali niti jedan grad, niti bilo koja institucija u Austriji ne učestvuje u tome.

- U Parlamentu Austrije je 6. jula jednoglasno osvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici i ovakav pokušaj negiranja historijskih činjenica je za vlasti u ovoj zemlji neprihvatljiv. Savez Consilium Bosniacum već danima kontaktira sve gradonačelnike, gradske vlasti i policijske strukture i informira ih o čemu se ovdje radi. Nedostaje nam još potvrda iz Graca, a sve je otkazano – ističe Mehmedović.


Javno negiranje genocida

Zabrinuti zbog zakazivanja projekcije filma u Vićenci, oglasila se i Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji.

- Planirana projekcija je ogromna greška jer sadržaj filma pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince mijenjajući historijske, naučne i pravosudne činjenice o genocidu u BiH. Trejler, pušten u javnost, veliča uspostavu "entiteta RS" kao "borbu protiv ropstva" i "borbu za slobodu". 

Autor filma na taj način javno negira genocid u Bosni i zakone i presude međunarodnih sudova i UN-a – navodi u pismu, upućenom u ime žrtava agresije i genocida, Ahmed ef. Tabaković, glavni imam IZ Bošnjaka u Italiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.