RESPIRATORSKA MAFIJA

Malina respirator dovukli iz KCUS-a kako bi ga testirali u Sudu BiH: Pročitajte detalje s ročišta!

Pašić je podsjetio i na tvrdnju Nikića da nije bilo puno problema s ovim respiratorima nakon puštanja u upotrebu, pa onda ukazao na to da je KCUS u više navrata njegovu firmu angažirao na servisiranju

Piše: B. Cerić - S. Spahić

19.10.2022

U Sudu BiH danas je održan nastavak suđenja premijeru FBiH s američke crne liste Fadilu Novaliću i ostalima u vezi s kriminalnom nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem dva svjedoka odbrane Fahrudina Solaka, vlasnika firme iz Srbije “Profesional Medic” i sestrinske firme iz BiH “Dre Medical” Jovana Roganovića te Aleksandra Nikića, servisnog inžinjera medicinske opreme u firmi Roganovića. Riječ je o kompanijama koje su vršile servisiranje i instalaciju ovih uređaja u medicinskim ustanovama.

Interesantno je da je na ovo suđenje donesen jedan od spornih nabavljenih respiratora, koji je izuzet iz KCUS-a, na čijem je čelu Sebija Izetbegović, koja je ranije svjedočila u ovom predmetu.

Jovan Roganović je kazao da su svi servisirani respiratori u regionu od njih, ali da su se bavili i prodajom respiratora. Jovan Roganović je doveden s ciljem da govori o kretanju cijena na tržištu u periodu pandemije.

Nije bilo govora o konkretnim cijenama

Iako nije govorio o konkretnim cijenama, s obzirom na to da je obavezan ugovorima, kazao je da su u tom periodu “divljale” cijene.

Konkretne respiratore ACM 812A, kako je kazao, njegova firma nije nabavljala, a što se tiče kompanije koja proizvodi respiratore, rekao je da je to zatajna firma koja se bavi mnogim stvarima.

Pojasnio je da je te respiratore u Srbiji nabavljala kompanija “Markonis”, a da su oni bili ovlašteni serviseri te da je razlog zbog kojeg nije uzeo novac za servisiranje taj što, također, to nije radio ni u regionu.

Kako je kazao, riječ je o koncept-respiratorima, odnosno uređajima koji su prvenstveno transportni, ali se mogu koristiti i u intenzivnoj njezi.

Tužilac Mirza Hukeljić je pitao koja je referenca vlasnika firme, a on je kazao da je završio menadžment u zdravstvu, ali i da ima brojne kurseve, a za konkretni kurs za ACM 812A kazao je da ga je položio online te da ih je prvi put vidio na nekom sajmu ili u Dizeldorfu ili Dubaiju.

Upitan o kvarovima na servisiranim respiratorima, kazao je da ih je bilo nekoliko, a onda ga je tužilac Džermin Pašić pitao da li je njemu kao čovjeku koji servisira uređaje stalo da ih se što više proda, na što je odgovorio:

- Možda ste vi čovjek bez duše, ali meni su bitni životi.

S obzirom na to da je bilo skraćeno vrijeme za unakrsno ispitivanje tužiocima, oni su iskazali nezadovoljstvo.

Respiratorska mafija nakon suđenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Prvi put ih servisirali u BiH

Nakon toga je Aleksandar Nikić demonstrirao sporni respirator.

- Ovaj uređaj se može koristiti i za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju. Prvenstveno su transportni, ali se mogu koristiti u intenzivnoj njezi. Ovaj respirator ima mehaničku ventilaciju, senzor za mjerenje kisika, ima bateriju. Uz njega ide i boca za kisik - kazao je Nikić.

Dodao je da ovaj respirator ima četiri moda disanja, ali i da ima ovlaživač zraka.

Na pitanje sudije Branka Perića da li se ovaj respirator može uporediti s najmodernijim i najsofisticiranijim respiratorima, kazao je da su neuporedivi te dodao da najmoderniji respiratori imaju do 40 modova, ali, kako je kazao, postoje i gori.

Na pitanje tužioca Pašića da li su ih prvi put servisirali u BiH, Nikić je odgovorio potvrdno.

Sudija Perić je pitao oba svjedoka i o HC VE003 respiratorima, koji su prvobitno bili planirani za nabavku, a oni su odgovorili da ne znaju ništa o tim respiratorima.

Upitan od tužioca Pašića da li su bili ovlašteni 27. 10. za servisiranje ovih respiratora u BiH, Nikić nije dao odgovor.

Pašić je podsjetio i na tvrdnju Nikića da nije bilo puno problema s ovim respiratorima nakon puštanja u upotrebu, pa onda ukazao na to da je KCUS u više navrata njegovu firmu angažirao na servisiranju, ali se toga Nikić nije mogao sjetiti te je kazao da postoje radni nalozi koji to bilježe i da bi to trebao provjeriti.

Na sljedećem suđenju zakazanom za sedam dana optuženi Fahrudin Solak će biti svjedok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.