NA OKRUGLOM STOLU

VSTV: Nastavljaju se aktivnosti na uspostavljanju sistema efikasnijeg procesuiranja korupcije i organizovanog kriminala

Cilj VSTV-a BiH je uspostaviti snažan i stabilan sistem koji će voditi ka unapređenju, prije svega procesne discipline i kaznene politike, a što će u konačnici značiti efikasnije procesuiranja krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala

U Sarajevu održan okrugli stol o stanju u pravosuđu. VSTV

S. S.

21.10.2022

Jačanje procesne discipline, unapređenje u oblasti imenovanja i dodjele predmeta te kvaliteta optužnica i istražnih postupaka, ključni su koraci u uspostavljanju stabilnog sistema za efikasnije procesuiranje krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala, jedan je od zaključaka okruglog stola koje je Sekretarijat Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine organizovao 21. oktobra 2022. godine u Sarajevu, uz podršku Delegacije Europske unije u BiH, a kojem su prisustvovali predstavnici sudova i tužilaštava.

Ovo je posebno naglašeno u kontekstu činjenice da je Evropska komisija dala preporuku zemljama članicama EU da Bosni i Hercegovini bude dodijeljen kandidatski status, što je važna prekretnica i korak naprijed za BiH i njene građane, ali i obaveza provođenja reformskih procesa u pravosuđu.

Kako je poručio predsjednik VSTV-a BiH, Halil Lagumdžija, efikasnije procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije jedan je od zahtjeva reformskog procesa, ali i strateško opredjeljenje ove institucije, a međuinstitucionalna saradnja na strateškom nivou prepoznaje se kao osnova za iznalaženje načina za efikasnije korištenje ograničenih resursa sa kojima se suočava pravosuđe tokom procesuiranja ovih krivičnih djela.

Međuinstitucionalna saradnja sudova i tužilaštava

Kako je tokom događaja istakao Enrico Visentin iz Delegacije EU u BiH, relevantni nezavisni izvještaji govore o činjenici da je kvalitet mnogih krivičnih istraga na vrlo niskom nivou, što često dovodi do propuštanja preduzimanja očiglednih koraka u istrazi, posebno u predmetima teških oblika krivičnih djela ili u predmetima koji se odnose na „visokorangirane osobe“. S druge strane i predsjednici sudova moraju preuzeti aktivnu ulogu u upravljanju radom sudova kako bi poboljšali rezultate suda i unaprijedili pravosuđe za građane, uz poštovanje sudske nezavisnosti.

Jačanje međuinstitucionalne saradnje sudova i tužilaštava, jedan je od mehanizama VSTV-a BiH, kao regulatornog pravosudnog tijela u cilju unapređenja rada unutar sudova i tužilaštava.

Cilj VSTV-a BiH je uspostaviti snažan i stabilan sistem koji će voditi ka unapređenju, prije svega procesne discipline i kaznene politike, a što će u konačnici značiti efikasnije procesuiranja krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala.

Stoga je i glavni cilj zajedničkih sastanaka uspostaviti mehanizme i načine rada koji će dovesti do značajnih poboljšanja u ovoj oblasti, s naglaskom na nalaze Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH, Peer Review izvještaja i ostalih relevantnih međunarodnih i domaćih izvještaja.

Blaga kaznena politika

Neki od zaključaka sastanka su:

- Neophodno je odlučno odstupiti od učestale prakse otvaranja istraga isključivo na osnovu prijava i izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

- Neprihvatljivo blaga kaznena politika, naročito u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, ne dovodi do odvraćujućeg efekta i generalne i specijalne prevencije, te je u tom smislu, prilikom određivanja visine kazne, neophodno voditi se principima svrhe kažnjavanja, te konsultovanja najbolje uporedne prakse.

- S ciljem boljeg planiranja dinamike krivičnog postupka, insistira se na intenzivnijoj upotrebi instituta predpretresnog ročišta / statusne konferencije, te je nužno da sudije/predsjednici vijeća aktivno upravljanju suđenjima i ne dozvoljavaju duge vremenske periode između ročišta bez relevantnog i dokazivog opravdanja za odlaganje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.