AFERA SAVJETNIK

Prema prijavi Ureda za korupciju KS: FUP istražuje ministra Jozića

Zbog istrage FUP-a Joziću prošle sedmice pozlilo, zbog čega je, kako smo i objavili, tražio ljekarsku pomoć

Jozić: Pozlilo mu zbog dolaska policije. Facebook

Piše: M. Aš.

26.10.2022

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP)prema nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, istražuju federalnog ministra pravde Matu Jozića, saznaje "Avaz". 

Na bolovanju

Zbog istrage FUP-a Joziću je prošle sedmice pozlilo, zbog čega je, kako smo i objavili, tražio ljekarsku pomoć.

Ugrađena su mu dva stenta i nalazi se na bolovanju u rodnom Orašju. No, zbog tražene dokumentacije koju su pripadnici FUP-a zahtijevali od Jozića, a tiče se zaposlenja njegovog savjetnika (identitet poznat “Avazu”) ministru je skočio pritisak, zbog čega je na kraju završio na operacionom stolu.

Radi se o Jozićevom savjetniku, a prijavu FUP-a uputio je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo 17. januara ove godine. 

Sve čekaju

Prije toga Uredu je stigla prijava u kojoj je navedeno da se sumnja da Jozić zloupotrebljava službeni položaj na način da isplaćuje plaću savjetniku koji uopće ne dolazi na posao u Ministarstvo pravde. 

Da su FUP-u sve proslijedili, potvrdili su nam jučer iz Ureda, kazavši da još čekaju povratnu informaciju nadležne policijske agencije. Saznajemo da je Jozić koristio savjetnika „na papiru“, koji je uredno uzimao pare za svoje “savjetovanje”, ali nije dolazio na posao. Time je prouzročena šteta i po budžet Federacije.

Krivična prijava zbog zatvora

Protiv Jozića je Kantonalnom i Državnom tužilaštvu, ali i SIPA-i podnesena krivična prijava zbog imenovanja direktora u KPZ-ovima Federacije. Radi se o imenovanju direktora KPZ-a Zenica Redže Kahrića. Njega je, na prijedlog Jozića, prije nekoliko mjeseca imenovala i Vlada FBiH, a nakon što su preglasani ministri SBB-a koji su bili protiv imenovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.