MARATONSKA SJEDNICA

Propao prijedlog da u javnim prostorima u Mostaru budu samo državna obilježja: Ćavar neće da se pravda, Kordić pozivao na rušenje odluke

To bi vodilo u nove ekscese, kaže Ćavar

GV Mostara: Bilo potrebno 18 ruku. M. SMAJKIĆ

Piše: M. Smajkić

1.11.2022

Boška Ćavar, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara u izjavi za portal "Avaza" kazala je da nema namjeru pravdati se za to što je bila suzdržana prilikom glasanja za odluku prema kojoj bi u javnim objektima koja su u većinskom vlasništvu Grada bila istaknuta samo obilježja BiH, Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara.

Za ovu odluku za čije je usvajanje bilo potrebno 18 ruku, glasalo je 17 vijećnika, Koalicije za Mostar, SDP-a, PMP-a te Irma Baralija iz Naše stranke.

Protiv je bilo 10 vijećnika, a suzdržanih šest, među kojima i Ćavar. Njena suzdržanost izazvala je osudu u javnosti, a reagirao je i njen stranački kolega, Dragan Mioković koji je njeno glasanje ocijenio sramotnim i zatražio njeno sankcionisanje.


Ćavar i Baralija: Stranačke kolegice različito glasale. M. SMAJKIĆ

Brojne odluke se ne sprovode

- Jednostavno smatram da nije vrijeme za takvu odluku i da bi to samo produbilo tenzije. Jer, pitanje je ko bi to provodio takvu odluku? Pa, mi nismo Sarajevo, imamo na jednoj strani „šahovnice“, na drugoj „ljiljane“. Oni (Gradska uprava op.a.) nisu u stanju provesti odluku da se Mostar pomete, a ne takvu. Te priče su gubljenje vremena i šuplje priče - kazala nam je Ćavar.

Ustvrdila je da su reakcije koje su se pojavile u javnosti u vezi njenog glasanja nedobronamjerne i tendenciozne.

- Ljudi su zločesti i ne interesira me to, takve i gore reakcije su bile i kada se birao gradonačelnik Mostara. Ja znam kako i šta radim, a moj zaključak je da ću podržati takvu odluku onda kada budu spremni provoditi je. Brojne odluke se ne sprovode, a ne ta koja je najosjetljivija. Mene ne treba hvatati za hrvatstvo, a tamo nekog za bošnjaštvo, jer i jedni i drugi bi bili povrijeđeni kada bi im se došlo da im iz škola ili domova zdravlja skinu njihova obilježja i grbove. Sigurna sam da bi to vodilo u nove ekscese, jer ovdje se samo korak po korak može mijenjati stanje i ja sam za to - kazala je ona.

Prijedlog prijedlog odluke o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara i isticanju- projiciranju slika i simbola na javnim gradskim objektima, kako je zvanični naziv, našao se, praktično, na samom kraju jučerašnje maratonske sjednice Gradskog vijeća.

Adil Šuta, kao predlagač odluke ispred Kluba Koalicije za Mostar ocijenio je da je neophodno urediti ovu oblast sistemski.


Nije pravi način

Vlatko Marinović je u ime Kluba HDZ-a BiH odbio je bilo kakvu raspravu o ovoj tački, jer je ona, kako je naveo protuustavna i protutupravna, budući da se njome uzimaju ingerencije države.

- Postavlja se pitanje odakle je predlagač, uopće, crpio ideje i inspiraciju za ovakav prijedlog odluke - rekao je Marinović.

Mirza Drežnjak, vijećnik "Koalicije" je rekao kako nisu tačne tvrdnje da odluka nije u skladu sa zakonom , istakavši kako nije normalno da se na školama nalaze vjerska obilježja i kojekakve zastave i simboli, što je preporuka i međunarodnih institucija da se ukloni.

Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća (SNSD-SDS) bio je stava kako je potrebno formirati komisiju koja bi uredila ovaj problem.

- Ovo što nam je danas ponuđeno nije pravi način. Ne samo da ovo ne bi dovelo do ispravnog rješenja i riješilo problem, već bi dovelo do problema. Svi trebamo voljeti zastavu BiH, ali se ne možemo ni odreći zastava koje od rođena volimo - kazao je on.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća je objasnio da je povod za donošenje ovakve odluke bila odluka gradonačelnika Mostara, Maria Kordića, koji je, kako je kazao, sebi dao za pravo da donese odluku o projiciranju simbola i zastava na objektima u vlasništvu Grada Mostara.

- To je isključivo u nadležnosti Gradskog vijeća, a gradonačelnik je to prekršio i poslije toga su se pojavile zastave nekih drugih država na stubovima u Mostaru, što nije prikladno - rekao je, između ostalog, Marić.

Kordić, koji se osjetio prozvanim, rekao je da je „ovo vrlo perfidan način da se zabrane simboli dva naroda u ovoj državi“ te zamolio vijećnike da to prestanu raditi.

- Ovo je prevršilo svaku mjeru ,ovo nije sustavno uređenje situacije, već sustavno uvođenje nereda - rekao je Kordić.


Zastave Izraela

Arman Zalihić, vijećnik SDP-a je rekao da živimo u vremenu u kojem nam ne trebaju tenzije u Mostaru, ali je zastupao mišljenje da se može postići konsenzus o zastavi BiH i grbu Grada Mostara.

No, Kordić je ponovo apelirao na vijećnike „da se okanu ćorava posla“.

- Ovakva odluka bi mogla izazvati popriličnu reakciju bilo kojeg od tri naroda. Naime, ne možete zabraniti Hrvatima, Srbima i Bošnjacima svoje nacionalne, vjekovne simbole da ističu i to je točka - bio je iznerviran Kordić.

Osvrnuo se i na zastave Izraela koje su postavljene na stubovima javne rasvjete kod "Mepasa" objasnivši kako su postavljene radi otvaranja privredne komore te države te je nenormalnim ocijenio negativne konotacije koje je izazvao taj čin.

Prisjetio se, kako je naveo, i kada su ispod Starog mosta ugostili veliku delegaciju Turske.

- Tada smo imali masu zastava i pozdravili smo to, dakle, u istom kontekstu, a ne sjećam se da je bilo kome kako kažete s druge strane palo na pamet da osuđuje.

Ovu odluku srušite, možemo razgovarti o iluminaciji Starog mosta. Ja sam u iskušenju i u pritisku-govorio je Kordić vijećnicima, koji je prethodno ukazivao na to da je neophodno urediti projiciranje na Starom mostu i zaštititi dignitet tog UNESCO-ovog spomenika.

Ibro Husnić, vijećnik Koalicije je replicirao Kordiću kazavši mu da ga je frapirao.

- Šta ste nam rekli nije normalno. Neka se kući kite čim hoće, ali institucije su druga stvarGradonačelniče, ja sam se prepao. Ovo se mora riješiti. Ili ćemo biti grad ili ćemo ići na dvoje - poručio je Husnić.

Silvio Bubalo iz HRS-a je predložio da se odluka vrati u nacrt i da se ta priča jednom zauvijek završi.

Dr. Nazif Derviškadić, vijećnik PMP-a je rekao da je ovo za njega tužan dan.

- Ove su tačke ni za šta. Promijenimo teme, kako će se narod grijati, kako pomoći sirotinji, penzionerima, pričate gluposti. Spajajmo narode, meni se ne ratuje - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.