KOMENTAR DANA

Nema Dodikove harmonike

Da će Željka slušati glas Dodika, a ne naroda i Ustava zemlje, zbog čega je svečano dala zakletvu, u to nema sumnje

Dodik u Predsjedništvu organizirao sjelo. Srna

Piše: Miralem Aščić

17.11.2022

Dobili smo i zvanično novo Predsjedništvo BiH. Mandate su preuzeli Željka, Željko i Denis. Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović. Dva muškarca i jedna žena.

Dvoje novih i jedan starosjedilac – Komšić. Četvrti mu je ovo mandat na čelu države, uz jednu godinu pauziranja.

Sve ista imena. Milorada Dodika je zamijenila kopija Željka, a Šefika Džaferovića, koji je bio čuvar fotelje za „prvog u Bošnjaka“ Bakira Izetbegovića – Denis Bećirović. Dugo su na političkoj sceni, više od 25 godina. I svi su godinama na budžetu. Međutim, narod je rekao svoje.

No, pitanje je samo šta će novo Predsjedništvo uraditi i šta može uraditi u ovim teškim vremenima na vanjskopolitičkoj sceni. Hoće li se svađati ili sarađivati.


Miralem Aščić. Avaz

Ali svakako da Bećirović, uz Komšića, koji, eto, 16 godina udara imaginarne likove po prstima, neće dati da se provodi ruska politika iz RS koju je Dodik na mala vrata gurao u ovu instituciju. I od nje pravio prćiju.

Da će Željka slušati glas Dodika, a ne naroda i Ustava zemlje, zbog čega je svečano dala zakletvu, u to nema sumnje. Jedino možda što u Predsjedništvu nećemo gledati harmonikaše. Rakiju. Dodikov skromni mobitel i uvijek isto, nervozno kolutanje očima.

A da ćemo gledati neslaganja, optužbe, uvrede, preglasavanja, čuti pokliče “Ne damo Ukrajinu”... To svakako da. Ali Predsjedništvo BiH je ozbiljna institucija, a ne rijaliti poput “Zadruge”, gdje smo se u protekle četiri godine nagledali svega i svačega. I rijetko šta da smo vidjeli pametno ili državotvorno.

Samo populizam. A populizam je najmanje što nam treba u ovom trenutku, kada smo razapeti između Istoka i Zapada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.