HISTORIJSKA ODLUKA

Direktor DEI BiH Edin Dilberović za "Avaz": Naše mjesto je u familiji zemalja članica EU

Ovim je vrlo jasno rečeno: vi ste kandidat, naša vrata za vas su otvorena, ostalo je do vas, istakao je Dilberović

Dilberović: Daljnji napredak će ovisiti o brzini i rezultatima rada vlasti na svim nivoima u BiH. Printscreen

Piše: A. Bajramović

15.12.2022

Ovo je historijski dan za BiH, jer kandidatski status je vrlo jasna poruka prvenstveno bosanskohercegovačkom društvu, svim našim građanima da je naše mjesto u familiji zemalja članica EU. Ovo je za portal "Avaza" izjavio direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, komentirajući konačnu odluku Evropskog vijeća.


- Ovim je vrlo jasno rečeno: vi ste kandidat, naša vrata za vas su otvorena, ostalo je do vas. Završite ono što su završile sve zemlje koje su postale članice EU, provedite reforme, mijenjajte zakone, uskladite ih sa pravnom stečevinom EU I prenosite što više evropske vrijednosti u vaše zakonodavstvo i generalno u vaše društvo. Mi te zadatke za prvu fazu jako dobro znamo, to je tih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Daljnji napredak će ovisiti o brzini i rezultatima rada vlasti na svim nivoima u BiH. Zato vlasti, a prvenstveno mi u institucijama, trebamo iskoristiti ovu pozitivnu energiju i gurnuti ovaj proces evropskih integracija naprijed - ističe Dilberović.


Na pitanje postoje li procjene koliko je vremena BiH potrebno da ispuni sve obaveze prije početka pregovora odgovara da se Direkcija takvim procjenama nikad nije bavila.

- To nama nije nikakav cilj, niti nam nešto posebno u našem poslu znači. DEI stalno ponavlja da provođenje reformi na ovom putu život naših građana čine boljim i kvalitetnijim, a državu BiH organiziranijom i kvalitetnijom za život njenih građana i to je cilj koji mi imamo. To je ključni rezultat procesa evropskih integracija. Kada ćemo postati punopravna članica postaje nebitno kada naša država bude funkcionirala onako kako funkcioniraju ostale države članice EU - ističe direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.